Hopp til innhold

Her er årsaken til at flere tusen mistet strømmen

På det meste var over 20.000 husstander i Hordaland uten strøm under ekstremværet. NRK ble med da BKK undersøkte skadene fra luften.

Veltede trær fører til strømbrudd

FØRTE TIL STRØMBRUDD: Samnanger er et av flere steder i Hordaland der ekstremværet «Urd» førte til at trær veltet over strømledninger. Redigering: Roy Hilmar Svendsen

Klokken 14 tirsdag er i overkant av 1000 strømkunder fortsatt uten strøm i Hordaland, opplyser BKK.

Strømleverandøren brukte i dag helikopter for å få oversikt over skadene etter ekstremværet «Urd». Dagslyset avslører at store trær har veltet over kraftlinjer flere steder. Se video øverst i saken.

– Det er litt av en jobb å gjenopprette strømforsyningen, men vi har montører som har stått på i hele natt og som jobber hardt for at folk skal få strømmen tilbake, sier prosjektleder Erik Andreas Tvedt i BKK.

Han vil ikke spekulere i når de husstandene som fortsatt er uten strøm, vil få strømmen tilbake.

Over 60.000 berørt

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anslo mandag kveld at totalt 60.000 mennesker i Norge var berørt av strømbrudd som følge av «Urd».

BKK skriver på sine nettsider at man har krav på kompensasjon dersom strømmen er borte i mer enn 12 timer.

Ødeleggelser på kraftlinjer etter Urd

LØSNET: Kraftig vind førte til at kraftlinjer løsnet flere steder. Her fra Hamlagrø i Hordaland.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Forsikringsselskapene: Bedre enn fryktet

For forsikringsselskapene har stormen så vidt begynt. De forventer at skademeldingene vil komme etter hvert som folk oppdager skader.

Skadene som er rapportert inn til nå gjelder i stor grad trær som har falt ned, løsnet takstein og skader på naust. Gjensidige hadde tirsdag formiddag fått inn rundt 100 skademeldinger.

– Noen båter har gått ned, andre har fått slagskader. For bygningenes del er det typisk takstein som har blåst av, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Tre veltet etter Urd

VELTET: Et tre har falt over en kraftledning i Samnanger i Hordaland.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

If Skadeforsikring melder at også de har mottatt rundt 100 skademeldinger, men regner med tallet vil vokse opp til rundt 250 meldinger utover dagen.

– I hovedsak vil man få dekket tapene sine. Vi må alltid se på hver enkelt sak, og noen steder kan skadene gå under egenandelsatsen, men stort sett vil tapene bli dekket, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

Han sier samtidig at skadene etter uværet ikke er så ille som fryktet. Det mener også skadesjef Yngve Høvig hos Frende forsikring.

– Vi har så langt fått inn rundt 80 saker, men dette stiger nok noe. Det er mange småskader, og bedre enn vi fryktet da vi så værvarselet i går, sier Høvig.

Politiet: – Folk var forberedt

«Urd» ga politiet i Hordaland en travel mandag, de hadde 110 oppdrag i forbindelse med uværet. Brannvesenet hadde 85. Likevel roser politiet folk for å ha vært godt forberedt.

– Det er ikke meldt om personskader. Jeg tror at folk har vært forberedt og gjort en god jobb med å sikre båter og løse gjenstander. En del trær har falt ned, men det kunne man ikke gjøre så mye med, sier operasjonsleder Lars Geitle i Vest politidistrikt.

Oppryddingsarbeider på Rådhusplassen

RYDDER: På Rådhusplassen i Haugesund pågår det opprydningsarbeid etter ekstremværet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK