– Plutselig er toget der, uten at du hører noenting

Selv om han sto og filmet for å bevise hvor farlig fort toget dukker opp i uvær, skvatt Trond Augestad likevel til. – En skjellsettende opplevelse, sier han.

Trond Augestad sto i ekstremværet og filmet da toget plutselig var der. Uten en lyd.

For halvannen uke siden ble en 50-årig snøscooterfører påkjørt av toget nettopp her da han skulle krysse toglinjen.

Augestad, som er førstelektor i friluftsliv ved Norges idrettshøgskole, filmet et tog som passerer Finse under ekstremværet Ole i februar i fjor. Lyd- og lyssignalet ved overgangen ga signal om at toget skulle komme, men han hadde ingen aning om når.

Han sto i ro og filmet i seks minutter.

Skvatt

– Jeg tenkte at nå skal jeg filme og se hvordan det ser ut når toget dukker opp. Jeg ventet og ventet og ventet, visste at det skulle komme. Men jeg skvatt skikkelig da det kom, forteller han.

For plutselig er toget der. Uten at han verken så eller hørte noe som helst før det var ved siden av ham.

– Det var skremmende

Videoen av opplevelsen har han lagt ut på Youtube for å advare om farene ved å krysse jernbaneskinner. (Se filmen i sin helhet her!) Han forstår godt hvordan Petter Braaten kunne bli påkjørt i romjulen, ganske nøyaktig der Augestad filmet.

– Man har gjerne både lue og hette og snøbriller på seg, og slikt vær bråker mye. Da hører man ingenting før toget plutselig er der. Det var skremmende, sier den erfarne friluftsentusiasten.

Uten lyd- og lyssignalet som faktisk finnes på stasjonen på Finse, ville han aldri kunnet vite når det var trygt å krysse jernbaneskinnene.

Trond Augestad

– LIGG UNNA! Trond Augestad har ett budskap til ski- og fjellfolk: – Ha respekt for jernbanen. Ligg kort og godt unna, sier han.

Foto: Trond Augestad

– Vi sier til studentene våre på idrettshøgskolen at det bare finnes én overgang på Finse, og at man ikke får lov til å gå over andre steder. Dette må man ha stor respekt for. Ligg kort og godt unna skinnene andre steder, sier han.

– Stol ikke på det du ser og hører

Augestad får støtte av Inge Hjertaas, kommunikasjonssjef i Jernbaneverket Vest. Hjertaas har sett videoen idrettslæreren filmet på Finse, og kan fortelle at lokførere ser skumle situasjoner både om sommeren og vinteren.

LES OGSÅ: Mann (50) på snøscooter påkjørt av godstog

– Man kan ikke stole på verken syn eller hørsel. Man er nødt til å krysse jernbaneskinnene der det er trygt. Til og med om sommeren er det skummelt hvor fort togene kommer, sier kommunikasjonssjefen, som minner om at noen tog kjører i 160 kilometer i timen på strekningen øst for Finse.

Jernbane

IKKE SLIK: Jernbaneverket minner om at selv godstog kjører i 80–90 kilometer i timen, og bruker nesten en kilometer på å stoppa.

Foto: Jon Himle, Jernbaneverket

– Selv et godstog som kjører i 80–90 kilometer i timen trenger nesten en kilometer for å stoppe, forklarer han.

Hjertaas forteller at kollegaer av ham en gang bestemte seg for å telle antall skispor som krysset skinnene mellom Finse og Geilo. Resultatet var nedslående.

– De talte over 40 skispor som krysset skinnene. Godstog, arbeidstog, ekstratog og forsinkede tog kan komme. Derfor advarer vi sterkt mot å bruke rutehefte, sier Inge Hjertaas.