Hopp til innhold

Her åpner Norges første anlegg bygget for kvinnefotball

I 30 år har frivillige slitt seg ut for å dekke over alle manglene når topplaget Sandviken har arrangert kamper på Stemmemyren. I dag kan de endelig senke skuldrene. – Viktig for kvinnefotballen, sier NFF-topp.

Åpning av nye Stemmemyren 13. august 2017

OFFISIELL ÅPNING: Idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) holder og ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) klipper snoren under åpningen av nye Stemmemyren. – Kontrastene er enorme. I dag er vi stolte, sier styreleder i Sandviken, Mette Hammersland, som står bak ordføreren.

Foto: Astrid M. Nordhaug / Digitalsport

– Jeg vil ikke kalle det flaut, for vi har alltid vært stolte av Sandviken. Men vi har brukt veldig mye krefter og energi på å få alle til å føle seg velkomne når vi arrangerer kamper – og dekke over alle manglene, sier Mette Hammersland.

Hun er styreleder i bergensklubben IL Sandviken. Helt siden 1987 har idrettslaget hatt kvinnefotballag på et av de to øverste nivåene i Norge.

Men mens prestasjonene tidvis har vært helt i norgestoppen, har anlegget de har spilt kampene sine på, vært det stikk motsatte.

– I veldig, veldig mange år har vi måttet ha dispensasjon fra lisenskravene til fotballforbundet. Vi har hatt garderober i en idrettshall som ligger 2-300 meter unna, ikke hatt VIP-fasiliteter, manglet vann i kiosken, og har måttet løpe frem og tilbake. Det har vært veldig vanskelig å arrangere kamper, sier Hammersland.

Nye Stemmemyren åpningsdagen 13. august

NY TRIBUNE: Tidligere manglet tribunen tak, og spillerne måtte gå i 2-300 meter for å komme seg mellom banen og garderoben. I dag åpnet det nye anlegget med toppseriekamp mellom Sandviken og Medkila. Tribunen har 310 seter under tak.

Foto: Astrid M. Nordhaug / Digitalsport

Første for kvinner

Men nå er det slutt på strevet. Etter mange års kamp for ny stadion, ble prosjektet tatt ut av kommunebudsjettet i 2015, før det nåværende byrådet bevilget de 50 millionene som trengtes til garderobebygg og ny kunstgressbane.

Stemmemyren pressekonferanse

BEVILGET PENGER: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap, t.v.) kom i november 2015 med gladmeldingen til IL Sandviken og styreleder Mette Hammersland (t.h.).

Foto: Siri Løken / NRK

Arbeidet startet i fjor. I dag åpnes det nye stadionet med toppseriekamp mellom Sandviken og Medkila, og påfølgende fjerdedivisjonskamp mellom Sandviken og Ny-Krohnborg.

– Det er enorme kontraster. Nå kan spillerne gå rett ut på banen, og vi har alle fasiliteter for spillere, dommere og publikum. Hele anlegget ser fantastisk stilfullt og flott ut, og er virkelig profesjonelt. I dag er vi stolte, sier Hammersland.

Hun legger vekt på at anlegget skal være både for topp og bredde.

– Men det er det første norske anlegget som er bygget for kvinnetoppfotball, påpeker styrelederen.

Madeleine Giske i Sandviken

HÅPER PÅ BEDRE RESULTATER: Daglig leder i IL Sandviken, tidligere toppspiller Madeleine Giske, håper det nye anlegget vil bidra til bedre resultater. – Spillerne har taklet bra å spille på Varden (i Fyllingsdalen) i et år, men de har lengtet hjem. Jeg tror dette gir dem en ekstra motivasjon og piff.

Foto: Astrid M. Nordhaug / Digitalsport

NFF-sjef: – En drøm

Før, mellom og etter dagens kamper er det snorklipping og diverse aktiviteter på Stemmemyren. Anleggssjefen i Norges Fotballforbund, Ole Myhrvold, er blant gjestene.

– Dette er det første norske anlegget som er designet med tanke på kvinnefotball. Å se det stå ferdig, er en drøm, sier Myhrvold.

Ole Myhrvold

FORNØYD MED BEDRE FASILITETER: – Nå kommer jo også Vålerenga sin nye stadion, som også kvinnene skal spille på, sier Ole Myhrvold, anleggssjef i NFF.

Foto: NFF

Han har jobbet i NFF i 20 år.

– Jeg har vært her mange ganger og sett på løsninger for å få det noenlunde bra. Dette var det beste som kunne skje. All respekt til kommunen som har fått det til, sier anleggssjefen.

Han sier fasilitetene er gode nok til at IL Sandviken nå kan arrangere landskamper, og gleder seg over en generell nivåheving på anleggene i landets kvinneklubber de siste årene.

– Det har vært en standardheving jeg tror betyr mye for kvinnefotballen. Det er fortsatt et par anlegg som man gjerne skulle gjort noe med, men generelt har det blitt veldig bra, sier Myhrvold. ​