NRK Meny
Normal

Hengt ut som pedofil

En lærer ved Norheimsund barneskole ble hengt ut som pedofil i en falsk Facebook-profil i hans eget navn.

Facebook

Selv om den falske siden nå er stengt og beskyldningene er grunnløse, har saken vært tung å takle, sier læreren ved Norheimsund barneskole.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Elever ved Norheimsund Barneskole laget en falsk Facebook-profil før jul, der de hengte ut en lærer som pedofil. Den falske profilen, der læreren var framstilt som om han søkte kontakt med mindreårige, ble oppdaget av læreren selv før jul.

Både læreren og rektoren ved skolen sier til avisen Hordaland Folkeblad at saken er alvorlig.

– Dette ble fort en samtaleemne på bygda når en lærer tilsynelatende prøvde å få kontakt med småjenter via nettet. Ryktet er spredd og mye skade er gjort, selv om det hele var svindel, sier rektor ved Norheimsund barneskole, Lasse Skeie.

LES OGSÅ: Skole nekter elevene tilgang til nettsamfunn
LES OGSÅ: Barn gir trynekarakter på Facebook

– Tung å takle

Forrige uke var det klart at elever ved skolen sto bak. Saken er nå meldt til politiet. Ifølge Skeie har de samme elevene mobbet medelever, og andre lærere på det groveste på en annen nettside. Nå er nettsiden lagt ned.

Den uthengte læreren sier til avisen Hordaland Folkeblad at han har sin egen Facebook-profil. Han hevder at elevene kopierte profilbildet, og andre elementer fra Facebook-siden hans.

– Selv om siden nå er stengt og beskyldningene er grunnløse, har saken vært tung å takle. Det har gått ut over mitt gode navn og rykte. Uthengingen gjorde også undervisningssituasjonen vanskelig fordi stemningen i klassen var spent. Det var klart at elevene var usikre på meg, sier han.

Lærereren forsikrer at situasjonen har bedret seg til det normale etter oppklaringen.

LES OGSÅ: Falske Facebook-venner kan blakke deg

Får konsekvenser

Den falske læreren på Facebook fikk mange venner, både kollegaer fra skolen og personer utenfor skolen. Saken ble meldt til politiet før jul, men de skyldige ble ikke identifisert før en av de involverte elevene sa i fra. Facebook-siden ble stengt i begynnelsen av januar.

Skolen har hatt samtaler med elever og foreldre. Saken får også konsekvenser, ettersom skolen gjør bruk av sosiale internett-medier til et «fag».

Skeie sier at Facebook ikke er lov for barn under 13 år. Han har registrert at en del brukere er yngre.

– Norheimsund barneskole sitt offisielle råd er at barn ikke skal opprette profil på Facebook før de er kommet i ungdomskolen. Foreldre bør uansett følge med på hva barn gjør på nettet, sier Skeie.


Siste video

Ein person mista livet då eit stort snø- og jordras trefte Odda i 1993.
Programleiar er Jan Børge Leirvik
Programleiar er Jan Børge Leirvik