NRK Meny
Normal

Fulle passasjerer gir trøbbel for Bybanen

Eggekasting, plassering av bosspann i skinnegangen og tagging. – Men folk som skal ut og more seg og spyr i vognene er det verste, sier driftssjefen for Bybanen.

Bybanen bosspann

BOSSPANN I SPORENE: Thomas Gangstøe fikk stoppet bilen og fjernet de tre bosspannene før Bybanen kom. – Her er det nok noen som har moret seg veldig mye, sier John Hansen, driftssjef i Fjord1 Partner, driftsselskapet for Bybanen.

Foto: Thomas Gangstøe

Vi må kanskje be folk være oppmerksomme på at Bybanen er offentlig transportmiddel, og oppfordre til sivilisme.

John Hansen, driftssjef for Bybanen

Mellom stoppene Wergeland og Brann Stadion ble Thomas Gangstøe møtt av tre bosspann da han kom kjørende i bil ved bybanesporet sent lørdag kveld. Ut i fra bildet Gangstøe tok kan det se ut til at spannene bevisst er lagt i sporet foran bybanen.

– Her er det nok noen som har moret seg veldig mye, sier John Hansen, driftssjef i Fjord1 Partner, som er driftsselskapet for Bybanen.

Gangstøe forteller at han fikk stoppet bilen og fjernet spannene før den neste Bybanen kom. Hansen forteller at slike hendelser mest av alt bidrar til å forsinke Bybanen, og at faren for ulykker ikke er veldig stor.

– Da er det verre at folk henger seg på i fart, sier Hansen.

– Folk som spyr det største problemet

– Når ting blir plassert i sporene, har det som oftest som konsekvens at føreren må ut og fjerne dem, og at Bybanen blir forsinket, sier Hansen.

Bybaneledelsen var redd for hærverk da Bybanen kom til Bergen for fire år siden. Men med unntak av enkelthendelser har ikke dette blitt noe stort problem, ifølge Hansen. Når det gjelder hendelser i helgene, skjer det ting som plager bybanedrifterne mer enn bosspann i sporene.

– På Halloween fikk vi melding om at folk hadde kastet egg på en av vognene. Men det verste er når folk skal ut og more seg, har drukket mye, og setter seg på Bybanen, som svinger en del. Da skjer det ofte at folk spyr. Og når de skal hjem igjen har de gjerne spist en burger, så det blir jo ikke noe bedre da. At folk spyr på Bybanen er faktisk det største problemet, sier Hansen.

– Vognene er mildt sagt ikke pene

Den mer eller mindre ufrivillige vandalismen skaper mye ekstraarbeid for driftsselskapet.

– Vognene er mildt sagt ikke pene når de kommer inn i depoet etter en lørdagskveld, så det blir mye jobb for renholderne, sier Hansen, som mener folk må skjerpe seg selv om de har inntatt alkohol.

– Vi må kanskje be folk være oppmerksomme på at Bybanen er offentlig transportmiddel, og oppfordre til sivilisme. Vi er jo alle ganske normale før vi begynner å drikke, så det krever vel kanskje et visst ansvar å drikke alkohol, sier Hansen.