NRK Meny
Normal

Her takker Knarvikmila-sjefen for seg

Helge Brekke har på 34 år vært med å gjøre Knarvikmila til et av Norges største mosjonsløp. Se avskjedstalen hans her.

Generalen for Knarvikmila har vært med å bygge opp Knarvikmila som et av Norges største mosjonsløp. Nå gir han stafettpinnen videre.

SE VIDEO: Helge Brekke ledet Knarvikmila i 34 år. Se avskjedstalen og hyllesten her.

– Det har vært en stor del av livet mitt. Faktisk har det fylt hele livet mitt til tider, og vært en livsstil.

Helge Brekke på Knarvik Stadion

GENERAL: 72 år gamle Helge Brekke har styrt showet på Knarvik stadion nesten halve livet. Pengene de får inn for løpet har gått til å ruste opp idrettsanlegget i bygden. – Det er vemodig å gi seg, sier Brekke.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Slik takket Knarvikmilas store general, Helge Brekke, av etter helgens arrangement. Knarvikmila 2014 ble det siste med Brekke ved roret, etter at han har stått bak roret i hele 34 år.

– Jeg legger ikke skjul på at det er med et visst vemod jeg nå står her. Det blir litt rart å etter 34 år ikke skulle ha det presset på seg å lede mila, sa Brekke da han avsluttet helgens arrangement i går.

Se hele avskjedstalen i videoen øverst.

Et av Norges største

Knarvikmila har røtter tilbake til 1981, og har vokst seg fra rundt 500 deltakere på det minste til i dag å ha rundt 7000 deltakere årlig. Det gjør arrangementet til ett av de største mosjonsløpene i Norge.

Gebrselassie i Knarvikmila

VERDENSSTJERNER: Haile Gebrselassie, tidenes kanskje beste langdistanseløper, er en kjær venn til arrangementet, her i 2012. Knarvikmila har trukket mange kjendiser opp gjennom årene.

Foto: Sindre Øye Helgheim

I nyere år har løpet blitt godt kjent for besøkene fra løpsstjerner som Haile Gebrselassie, den etiopiske OL-stjernen og kanskje tidenes beste langdistanseløper.

72 år gamle Helge Brekke regnes som Knarvikmilas far. Han har tidligere fortalt at ideen til et stort idrettsarrangement i Knarvik ble servert ham på et fat av Bislett Games-entusiast Arne Haukvik.

– Han sa: «Du kan klare å skape store ting også utenfor de store byene, hvis det bare er noen som vil». Det var opptakten til Knarvik Games. Vi tok sjansen og ble nesten ledd ut. Men vi fikk ni tusen tilskuere, flere verdensstjerner og to verdensrekorder, sier Brekke til NRK.no.

Både kenyanske Henry Rono og engelske Paula Fudge satte verdensrekord på fem tusen meter under det første arrangementet, med henholdsvis 13.06.20 og 15.14.51.

– Du er helt unik

Da Brekke takket for seg søndag, gav han stafettpinnen bokstavelig talt videre til neste leder, Eddie Ebbesvik.

– Selv om det er vemodig, så er det også en stor lettelse. For å styre et slikt arrangement er ganske ansvarsfullt og for å si det enkelt: Ikke uten arbeid.

– Når jeg nå slutter, vil det fortsatt være en livsstil. Men det vil kanskje ikke være like mye ansvar, sa en rørt Brekke til en stor deltakerskare.

Han ble hedret av ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

– Nå har du nettopp takket av for det mange hevder har vært ditt livsverk. Du er Knarvikmila-generalen. Du er vår, og du er helt unik, sa hun.

Brekkes siste ord var også en takk til alle som har vært med på eventyret opp gjennom årene.

– Jeg vil takke alle som har vært med å bygge opp Knarvikmila til det det er i dag.

I 1981 møtte 9000 opp for å se Knarvik Games, da omgivelsene rundt Knarvik Stadion fortsatt bare var en steinrøys. Det endte med to verdensrekorder. Se hvordan løpet var den gangen:

Ni tusen tilskuere var på plass under den første friidrettsfesten i Knarvik.

DEN FØRSTE FESTEN: Slik var Knarvik Games i 1981.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik