NRK Meny
Normal

Havørnbestanden i solid vekst

Interessen for fuglekikking skyter i været, og vestlendingene har en ubestridt favoritt: Havørnen.

Ørn som fisker

FISKENDE HAVØRN: For tiden følger Sigve Solheim to havørnpar i Kvinnherad som snart skal sette nye havørnunger til verden. – På det meste har de hentet fisk hos meg ti ganger på en dag.

Foto: Sigve Solheim

Havørnbestanden er i vekst. Ifølge Norsk ornitologisk forening teller ørnebestanden i Hordaland nå mellom 100 og 150 hekkende par.

Dette kan flere lokale fuglekikkere skrive under på.

– Jeg har fulgt et havørnpar i tre år. I fjor fikk de to unger i reiret, og begge vokste opp. Nå ligger det to nye egg der, forteller Sigve Solheim til NRK.

Han har tatt de spektakulære ørnebildene som du ser i denne reportasjen.

Ørn som stuper

STUPER: Havørnbestanden er i vekst. Ifølge Norsk ornitologisk forening teller ørnebestanden i Hordaland nå mellom 100 og 150 hekkende par.

Foto: Sigve Solheim

Tok bilde av havørnflokk

I går kunne NRK fortelle om Kjetil Salomonsen som den siste uken har fotografert en stor havnørnflokk i Kjevikdalen i Nordhordland. På det meste har han sett 13 havørner på én kveld.

Sigve Solheim reiser jevnlig ut med båt og kaster fisk til havørnene.

– For tiden følger jeg to havørnpar som ligger på egg og forhåpentligvis skal sette til verden nye havørnunger i løpet av neste uke. Hannen er ti år og litt mindre enn hunnen. På det meste har de hentet fisk hos meg ti ganger på en dag, sier han.

LES OGSÅ: Hvor mange ørner ser du på dette bildet?

havørnflokk

HEL FLOKK: På dette bildet skal det befinne seg et dusin havørner. Bildet er tatt på fjellet mellom Kvinnherad og Etne 2. mai 2014.

Foto: Sigve Solheim

– En fantastisk fugl

I likhet med fuglekikkerkollegaen i Bergen har også Solheim sett svære ørneflokker.

– På en skitur mellom Kvinnherad og Etne 2. mai i fjor så en kamerat og jeg i alt 19 unge havørner på en gang. På ett av bildene kan du se tolv av dem på en stor snøskavl.

– Er du sikker på at det er havørn?

– Ja, helt sikker. Havørn er en fantastisk fugl: Stor, flott og elegant. Jeg skjønner godt at mange synes at de er interessante å observere.

Alv Ottar Folkestad i Ulstein på Sunnmøre har fulgt havørn gjennom sitt verv som naturforvalter gjennom 40 år. I 1968 ble havørnen fredet.

– Utviklingen har vært ganske betydelig, fra 700–800 par til dagens estimerte 3500–4000. Økningen har vært markant på Vestlandet, bekrefter han til NRK.

havørn i flukt

HAVØRN I FLUKT

Foto: Sigve Solheim

LES OGSÅ: Må avlive «Ørnulf»

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.