NRK Meny
Normal

Haukeland offentliggjør egne tabber

Sykehuset legger nå ut detaljer om grove feil på egen hjemmeside. – Vi gjør feil og ønsker å være åpne om det, sier administrerende direktør Stener Kvinnsland.

Administrerende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland

VIL VÆRe ÅPEN OM FEIL: Administrerende direktør ved Haukeland universitetssykehus, Stener Kvinnsland.

Foto: Larsen, Bjørn Erik / SCANPIX

Tall fra Helse Bergens egen undersøkelse i fjor viser at 12,5 prosent av alle pasienter ble på påført én eller flere skader under sykehusoppholdet. 4,5 prosent opplevde skader som forlenget sykehusoppholdet, mens én pasient døde, skriver Bergensavisen.

LES OGSÅ: Vi forventer å bli skadet ved sykehusbehandling

– Pasientene må få realistisk bilde

Nå har Haukeland universitetssykehus begynt å publisere detaljer om slike feil og tabber på Helse Bergens hjemmeside. Samtlige saker blir også meldt til Helsetilsynet. Praksisen med slik offentliggjøring er tidligere tatt i bruk blant annet ved Nordlandssykehuset og Sykehuset Østfold .

– Som sykehusleder mener jeg at det er riktig å være åpen også om de mindre gode sakene. Skal vi ha tillit hos pasientene, må vi bidra til at de får et realistisk bilde av det som skjer på sykehuset, sier sykehusets administrerende direktør, Stener Kvinnsland, til BA.

Vil ikke finne syndebukker

I sin egen blogg skriver Kvinnsland videre:

– Det viktigste med å kartlegge de feilene vi gjør, er ikke å drive selvpisking eller jakte på syndebukker. Det viktigste er å finne ut hvorfor det gikk galt, og så sette i verk tiltak for å unngå at det skjer igjen.

53,7 millioner i erstatning

I fjor fikk ble pasienter i Helse Bergen tilkjent pasientskadeerstatning i 53 saker. Utbetalingene kom på totalt 53,7 millioner kroner. Totalt mottok Norsk Pasientskadeerstatning 204 saker fra pasienter som hadde vært under behandling innen helseforetaket.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik