Harald (90) har meldt været i 75 år

Hver eneste morgen siden 1940 har Harald Mehl målt nedbøren i Rosendal for Meteorologisk Institutt. Nå overlater han jobben til naboen. – Vemodig, innrømmer 90-åringen.

Harald Mehl

TAKKER AV: Som 15-åring tok Harald Mehl over ansvaret for nedbørsrapportering fra Rosendal. I oktober takker han av, etter 75 års tjeneste.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Han er den værobservatøren som har holdt på lengst av alle. Bare 15 år gammel gikk han i gang med den daglige tominuttersjobben. I 1940 tok han over den da ti år gamle værstasjonen på Baroniet i Rosendal, da den gamle værobservatøren, baroniets gartner, døde i en ulykke.

– Utrolig at det har gått så lang tid

– Siden den gang har værstasjonen i Rosendal vært i hagen min her på Mel, like ved Baroniet. Det er litt utrolig at det har gått så lang tid, men den ene dagen dro med seg den andre. Når jeg først begynte med det, så fikk jeg bare holde på, sier Harald.

Tirsdag denne uken var det på dagen 75 år siden han overtok den ansvarsfulle jobben. Hjemme på kjøkkenbordet ligger gamle nedbørsdagbøker, hvor Harald med sirlig skrift har notert ned nedbørsmengder gjennom årene.

– Jeg har nok ikke målt absolutt alle dagene, men 99 prosent, anslår han.

Det skulle bety at 90-åringen har sendt fra seg omtrent 27.120 nedbørsrapporter.

Harald Mehl

HEDER: Meteorologisk institutt forteller at ingen har meldt inn værrapporter så lenge som Harald. Her fra en notatbok fra fra 1940.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Rapporterer på sms

De første årene ble måleresultatene for Rosendal notert ned på et kort, men etter kort tid gikk han over til notatbøker. De siste årene har teknologien tatt over.

– Da datt jeg litt av og måtte få hjelp til å sende det på sånn sms eller hva de nå kaller det. På internett. Jeg forstår ikke det der, jeg, sier Harald.

Hør reportasje fra da NRKs Marte Rommetveit besøkte 90-åringen:

Utenfor vinduer henger fire termometre. Men selv om mannen i huset har norsk rekord i værmåling, hevder 90-åringen at han ikke er særlig opptatt av været.

Harald Mehl

TROFAST: 90-åringen forteller at han har målt nedbøren 99 prosent av alle dager fra 1940 og til i dag.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Jeg er mer opptatt av temperaturen enn av nedbøren, sier han.

– Er det vemodig å gi seg nå?

– Ja, det vil jeg si. Men når en er kommet opp i min alder, må jeg være forberedt på at det nå vil være slutt snart. Sånn sett passer det godt å avvikle nå mens jeg fortsatt lever, sier Harald.

Hedret av arbeidsgiveren

Selv om hovedpersonen selv ikke liker så mye oppmerksomhet, fikk han i forrige uke besøk av Ted Torfors ved avdeling for observasjonstjenester på Meteorologisk Institutt. Da vanket det blomster, bok og mange godord til 90-åringen.

– Jeg ville gi en personlig takk til Harald, som har vært min favorittobservatør. Jeg ble spesielt imponert da han som 85-åring lærte seg å sende daglige tall på sms, sier Torfors til lokalavisen Grenda.

I oktober tar naboen Jan Eik over jobben med å rapportere nedbør fra Rosendal. Totalt har Meteorologisk Institutt 300 værobservatører rundt om i Norge.

Flere saker fra NRK Hordaland