Hopp til innhold

Har ulovlige kjæledyr på soverommet

I flere år har familiefaren skjult de ulovlige kjæledyrene på soverommet. Nå håper "Morten" at slangene hans skal bli legalisert. Hvis ikke flytter han utenlands.

Avgjørelsen om hvorvidt reptiler og amfibier skal legaliseres er nærmere enn noensinne. Det er ikke bare "Morten" som venter spent på om hans ulovlige kjæledyr kan komme frem i lyset og ut av soverommet.

Ingen av artene som vurderes legalisert i Norge er giftige. Det er heller ikke slangene til "Morten". Av hans fire slanger er det tre av dem som står på listen av arter som skal vurderes lovliggjort, dersom landbruks- og matdepartementet bestemmer seg for å åpne opp for en liste med reptiler og amfibier (samlebetegnelse er herptiler).

Han skal ikke gå med dem rundt halsen på gaten i byen, men håper å slippe frykten for å bli oppdaget og det å konstant prøve å holde hemmelighetene vel bevart.

LES OGSÅ DENNE NYHETEN: Mattilsynet vil legalisere slanger .

Redd for å bli avslørt

"Morten" bor i Hordaland, og der har NRK blitt fortalt av flere kilder at reptilmiljøet er svært lite synlig, og preges av frykten for å bli avslørt.

Blant annet har "Morten" en liten datter som er helt slangefrelst, og familiefaren frykter at det bare er snakk om tid før hun begynner å snakke mer om de andre kjæledyrene enn familiens katter.

– Dersom det er kjæledyrdag i barnehagen og noen har med seg mus, tror jeg at hun kommer til å snakke om at det er maten til slangene hun har hjemme, sier han til NRK.

Lengre nede i saken kan du se hvordan det går når folk får hilser på slanger på Akvariet i Bergen.

Holder slange

Reptilansvarlig Remi Andersen (t.v) hjelper Marius Rott Ellingsen. Andersen mener at Mattilsynets forslag om legalisering er godt nytt.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

– Folk tror at jeg er sprø

Selv har han ifølge foreldrene hatt lyst på slanger siden han var liten gutt. I dag har han fire slanger, og ønsker seg flere. Men dersom forbudet ikke oppheves nå, gir han mest sannsynlig opp og flytter utenlands. Langt må han nødvendigvis ikke, for Norge og Island er de eneste landene i Europa som ikke tillater herptiler.

– Det er veldig lite fristende å bo her når det er et meningsløst og utdatert lovverk, som ikke har faglig forankring i det hele tatt, sier han til NRK.

Han forteller at det verste med å være slangeeier i dag er at de fleste tror at alle slanger er farlige og giftige.
– Når noen nye personer får vite om slangeholdet så steiler de, og lurer på om jeg er sprø. Men de aller fleste forstår at det ikke er skummelt når jeg har forklart, og de har fått holde og ta på slangene.

Her får du se hva reptilansvarlig på Akvariet i Bergen sier om kongepytonslanger.

Video Reptilansvarlig på Akvariet

Reptilansvarlig Remi Andersen ved Akvariet i Bergen forteller om hvor vanlig kongepytonslangen er i de norske terrarier.

– Tør ikke å håpe mer

Hans Fredrik er leder for reptilfreaks som blant annet består av et forum for nordmenn med interesse for reptiler. Som "Morten" vil han fremstå som anonym, i frykt for at dyrene hans blir tatt av Mattilsynet.

Han synes at Mattilsynets anbefaling om å legalisere et visst antall herptiler (reptiler og amfibier), er veldig bra.

Tror du at dette er slutten på dagens forbud?

– Jeg tør ikke å håpe mer, for det har vært så mye snakk opp gjennom årene. Jeg tør ikke å si annet enn at vi får se hvordan det går, sier han til NRK.

Derfor bryr de seg ikke om loven

Det er ifølge Norsk Zooforbund anslagsvis 100.000 ulovlige reptiler og amfibier i Norge. Dette er svært usikre tall siden dyrene er ulovlig, og stort sett holdes skjult.

Hans Fredrik tror at grunnen til at såpass mange skaffer seg de ulovlige dyrene er fordi at alle våre naboland utenom Island tillater i alle fall utvalg reptiler og amfibier.

Han tror ikke at folk flest har skjønt hvorfor noen vil ha for eksempel en slange som kjæledyr.
- Reptiler er ingen kosedyr. Det er ikke det samme som å ha hund eller katt. Selv liker jeg å sammenligne med et akvarie, bare at vi lager terrarier som etterligner naturen, så sitter vi å se på dyrene på lik linje som man gjøre med akvariefisken.

Saken fortsetter under bildet

Skjermdump fra reptilfreaks.no

Dette er nettstedet, Reptilfreaks, som Hans Fredrik driver.

Foto: Skjermdump

– Håper at de ikke vektlegger personlige følelser

– Jeg håper at departementet ser på dokumentene de har fått, og ikke vektlegger personlige følelser, sier Hans Fredrik.

Vi synes at det Mattilsynet har skrevet er veldig bra. Håper at departementet ser på dokumentene, og ikke vektlegger personlige følelser.

Jeg tør ikke å håpe mer. Det har vært så mye gjennom årene, men jeg har et lite håp om det. Tør ikke si annet enn at vi får hvordan det går.

Reptilmiljøet sliter i dag med at folk er redde for dyrene de vil ha legalisert, og frykter at dette vil bli utslagsgivende når landbruks- og matdepartementet skal avgjøre om enkelte herptiler skal lovliggjøres i Norge.

Dette viser også Mattilsynet til i sin rapport til departementet, og skriver følgende;

«Motstand mot denne type dyrehold har ikke bare bunnet i bekymring for dyrevelferd, men også i frykt for slanger og andre krypdyr.»

De skriver også at tidligere politisk motstand, gjør at de ønsker en tilbakemelding fra departementet før de jobber videre med saken.

– Mennesket utvikler lett angst for slanger

Jan Inge Støylen er spesialist i klinisk psykologi, og kan fortelle at slanger er et av de dyrene mennesker utviker lettest angst for.

– Dette er fordi at de tidligere i menneskets historie kunne være farlige. Dette er medfødte tendenser, forteller han til NRK.

En forklarer at en fobi defineres som en ekstrem engstelse for noe som er relativt ufarlig, og kommer med eksempler som klustrofobi, høydeskrekk, sosiale fobier og dyr.


– Fobier er utbredt i befolkningen. Vi regner med at en til to av fem har en eller annen fobisk reaksjon, sier han, og forklarer at dette ikke betyr at alle disse må behandles for fobier, men at mange sliter såpass at de trenger hjelp.

Støylen forteller at det er helt alminnelig å være redd for noe, men at dette dermed ikke betyr at man har en fobi.
– Mange vil for eksempel slite med redsel for å fly. Men for at vi skal kalle det en fobi må det være såpass betydelig at vedkommende ikke tør å ta fly. Det er med andre ord relativt alminnelig at mennesker føler ubehag med å fly, men det i seg selv kvalifiserer ikke til man er fobisk.

Her kan du se hvordan mennesker reagerer når de møter slanger på nært hold.

Video Publikum holder slanger på Akvariet i Bergen

Se publikums møte med slanger på Akvariet i Bergen.

– Folk tror at slangeeiere er kriminelle eller narkomane

Herptileierne sliter ikke bare med frykt, men også med dårlig rykte.

– Jeg synes det er leit at mange tror at det bare er kriminelle og narkomane som har slanger, sier "Morten".

Han mener at dette er fordi det blir funnet slanger av politiet når de er hjemme hos personer i forbindelse med andre saker.
– Det er som oftest de sakene som kommer i media, forteller han til NRK.

– Finner slanger under ransakinger

De aller fleste NRK har vært i kontakt med sitter med samme oppfattelse når det gjelder dette. I virkeligheten forteller de at det er alle slags mennesker i alle aldere som har slike dyr. Politiet kan også bekrefte at dette er fakta.

– Det er liten sjanse for å bli tatt. Dersom man blir tatt er det mest sannsynlig i tollen ved innføring av dyret, eller ved at politiet kommer over dyr under for eksempel ransakinger, forteller Mats Hjelle i bergenspolitiet.

Han forteller også at det finnes svært mye slanger rundt om i byen, og at politiet bare tar toppen av isfjellet.

Dyrene som blir funnet av myndighetene blir inndratt, og eieren straffes stort sett med bøter.

Tror du at fordommer kommer i veien for legalisering av slanger?