Har tatt lappen fra 90 råkjørere i sommer

Ti personer har mistet livet i Hordalands-trafikken så langt i år. Høye hastigheter er ofte medvirkende, og Utrykningspolitiet kan vise til en nedslående sommerstatistikk.

Terje Oksnes, UP

1.500 MED FOR HØY FART: – Bare i sommer har vi her på Vestlandet stanset rundt 1.500 med for høy hastighet. Rundt 90 av dem har mistet lappen på stedet, forteller UP-sjef Terje Oksnes.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Det er veldig trist at så mange mennesker mister livet, sier Terje Oksnes, leder for Utrykningspolitiet (UP) på Vestlandet.

De høyeste hastighetene er som regel en medvirkende årsak til disse ulykkene.

Terje Oksnes, UP-sjef på Vestlandet

Hittil i år har 100 mennesker mistet livet på norske veier. Det er ti flere enn på samme tid i fjor. Hordaland er nok en gang høyt oppe på ulykkesstatistikken, med ti omkomne så langt.

– Det er stort sett folk som er ute på fritiden sin, på ferie eller andre ting, og så blir de utsatt for trafikkulykker, sier Oksnes.

I tillegg til de omkomne i Hordaland, mistet også to søstre fra Arna i Bergen livet i Rogaland da en bil traff motorsykkelen de satt på.

På veien fem-syv timer daglig

Høy fart er en medvirkende årsak til de fleste dødsulykker.

– De høyeste hastighetene er som regel en medvirkende årsak til disse ulykkene, i tillegg til annen uaktsom og aggressiv atferd, sier Oksnes.

Utrykningspolitiet er stadig ute på veiene, ikke minst på ulykkesutsatte strekninger på E16 og E39.

– Alle patruljene er på veien fem til syv timer per dag, sier Oksnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Trafikkulykke Steinestøveien

OMKOM: Ti mennesker har mistet livet på veiene i Hordaland i år. To menn på 69 og 54 år omkom på E39 ved Hylkje i Åsane i mai, da en bobil frontkolliderte med en lastebil.

Foto: Jarl Omestad

Rundt 90 har mistet lappen

UP-sjefen legger imidlertid ikke skjul på at han skulle ønske seg flere ressurser.

– Hvem skulle ikke det, spør han retorisk.

Tallene viser at det er mange som ikke overholder reglene på veiene. Selv når det er sommer, mange har bedre tid, og en skulle tro folk tok det mer med ro.

– Bare i sommer har vi her på Vestlandet stanset rundt 1.500 med for høy hastighet. Rundt 90 av dem har mistet lappen på stedet, forteller Oksnes.