NRK Meny
Normal

Har planen klar for Varg Veums død

I dag fyller Gunnar Staalesens detektiv 70 år. Men jubilanten går ikke en rolig alderdom i møte. Forfatteren planlegger nå hvordan han skal ta livet av Veum.

Gunnar Staalesens privatetterforsker jubilerer. Men forfatteren har allerede planene klare for en voldsom død for 70-åringen.

JUBILEUM: Varg Veum var naturlig nok ikke tilstede da Gunnar Staalesen var innom privatetterforskerens kontor på Strandkaien 2 i Bergen. Kontoret ligger i andre etasje på Strand Hotell.

Varg Veum

BEGEISTRET: Varg Veum, her i Bjørn Willberg Andersens skikkelse. Skuespilleren sier han ikke er overrasket over at Veum vil bli drept.

Foto: Eirik Brekke
Trond Espen Seim i "Falne Engler"

«NYE» VARG: Trond Espen Seim har spilt Varg Veum i tolv spillefilmer.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

– Jeg har et lite opplegg for den aller siste boken. Varg Veum er da allerede død og sønnen kommer for å rydde opp i papirene hans på kontoret. Da oppdager sønnen at Veum var midt i en sak og at han neppe led en naturlig død, forteller Gunnar Staalesen til NRK.no.

Åpner for å la sønnen overta

Varg Veum ble født i 1942 og vokste opp i Fritznersmuget på Nordnes i Bergen.

Den litt forsofne privatetterforskeren, med en forkjærlighet for blonde kvinner og akevitt, er fem år eldre enn forfatteren.

LES MER: Varg Veum - et mini-portrett

Staalesen innrømmer at Veums død kan bli en vri for å kunne fortsette med krimbøker, da med Veums sønn Thomas som ny hovedperson.

– Dette er en reserveløsning hvis jeg blir 80 og Varg blir 85. Da må jeg kanskje skifte detektiv, om jeg skriver så lenge, sier Staalesen.

«Bamse»: – Strålende

– Helt strålende! Men det spørs om Thomas Veum kan fylle farens sko, sier skuespiller Bjørn Willberg Andersen, som har spilt privatetterforskeren en rekke ganger og fortsatt blir tett assosiert med rollen.

I et intervju med NRK.no i 2009, omtalte Staalesen da også skuespilleren som «den virkelige Varg Veum».

Andersen, kjent som «Bamse» blant venner, sier han på ingen måte er overrasket over at Staalesen planlegger en voldsom død for 70-åringen.

– Jeg må innrømme at når man gjør seg sine tanker om hvordan det vil gå med Varg Veum, så er det noe av det første som slår meg, sier Andersen.

– Hvordan er ditt forhold til Varg Veum?

– Jeg føler meg som en heldig vanlig leser, som har fått muligheten til å komme enda litt mer på innsiden av figuren. Jeg har hatt stor glede av alle bøkene. «Falne Engler» er en av mine store favoritter.

Varg Veum

VARG-TEAMET: Produsent Nils Nordberg, Bjørn Willberg Andersen og forfatter Gunnar Staalesen har sammen laget seks hørespill om Varg Veum.

Foto: Eirik Brekke

– Har aldri sett Varg tydelig for meg

Bjørn Willberg Andersen spilte Varg Veum for første gang i 1992, da i underholdningsprogrammet «Scala» på NRK1. Siden er det blitt mange opptredener som den bergenske privatdetektiven i NRKs radioteater og på Den Nationale Scene.

Men for kinopublikummet er det Trond Espen Seim som er blitt Varg Veums ansikt. Østlendingen har hatt hovedrollen i hele tolv filmer om Veum.

Seim har også selv regissert den siste av disse, «Kalde Hjerter».

LES OGSÅ: Varg Veum blir østlending | - Sex-scenene gikk fint | Seer-rekord for ny Varg Veum-film

– Selv har jeg aldri sett Varg Veum helt tydelig for meg, sier Gunnar Staalesen.

– Bøkene er førstepersonsfortellinger, så jeg ser det hele gjennom hans øyne. Alle de andre ser jeg helt klart for meg, men akkurat Varg har jeg et litt vagere bilde av utseendemessig, sier forfatteren.

Lover tre nye bøker

65-åringen har skrevet totalt 18 bøker om sin 70 år gamle antihelt.

Selv om Veums endelikt nå på langt vei er avslørt, kan leserne beroliges med at det fortsatt kommer til å være liv i Varg Veum en god stund fremover.

– Jeg har planene klare for tre nye bøker, sier Gunnar Staalesen til NRK.no.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik