NRK Meny
Normal

Politiet vet hvorfor 13-åringen drepte

Den 13 år gamle gutten blir fremdeles bevoktet døgnet rundt av politiet. – Saken er så spesiell at behandlingsapparatet aldri har vært borti noe lignende, sier Stord-lensmannen.

Sagvåg-drapet

NYTT AVHØR: Politiet på Stord vil gjennomføre et nytt avhør av 13-åringen onsdag i neste uke.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

I møtet mellom politiet, barnevern og Bup (barne- og ungdomspsykiatrien) i Stord-saken i dag ble det avklart at utredningen av 13-åringen som drepte sin tre år gamle fosterbror på Stord fortsettes på ubestemt tid.

Drapet skjedde torsdag i forrige uke, og i utgangspunktet var ti dager satt av til utredning av gjerningspersonen. Det gav politiet hastverk i etterforskningen, men nå er altså perioden forlenget.

Politivakt døgnet rundt

– Tidagersperioden blir utvidet. Bup bruker den tiden som er nødvendig for å kvalitetssikre den diagnosen de skal komme frem til. Vi gjør oss ferdig med etterforskningen i neste uke, sier Stord-lensmann Bernt Norvalls til NRK.

– Kan du si noe om hvordan 13-åringen har det nå?

– Han blir ivaretatt av psykiatrien, og håndtert av kyndig personell. Og sånn sett har han det trygt og godt. Det er fremdeles døgnkontinuerlig politivakt på stedet, sier Norvalls.

Saken henlegges

Når politiet er ferdig med saken blir den levert til lokal påtalemyndighet, stemplet som oppklart og henlagt, grunnet gjerningsmannens lave alder.

Pressekonferanse på Stord

HENLEGGER SAKEN: Lensmann Bernt Norvalls på Stord (i midten) vil henlegge saken om drapet i Sagvåg på Stord.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Så vil Bup og barnevernet begjære innsyn i saken, og få det, sier Norvalls.

– Er man kommet noe nærmere en konklusjon på hva som vil skje med 13-åringen?

– Det er jo det som er det viktigste spørsmålet her. Dette er en så spesiell sak at behandlingsapparatet aldri har vært borti noe lignende. Derfor må det rigges et skikkelig apparat der man blant annet tenker sikkerhet i vid forstand, sier lensmannen.

Holder tett om motivet

Tidligere denne uken sa Norvalls til NRK at de ville finne ut mer om motivet for handlingen gjennom avhør av personer i 13-åringens nære krets. Det har de nå lykkes med.

– Politiet har i dag et klart bilde av sakens hendelsesforløp og
gjerningspersonen sitt motiv, skriver Stord-politiet i en pressemelding.

Men som politiet har varslet tidligere, vil de ikke gå ut med det de har fått vite.

– Vi hadde en lang runde på dette under møtet i dag, og selv om det er politiet som «eier» saken nå, er det Bup og barnevernet sitt klare råd at vi ikke går ut med opplysninger om dette. Hensynet til 13-åringens tilbakeføring til samfunnet veier tungt her, sier lensmannen.

Det gjenstår fremdeles et oppfølgingsavhør med 13-åringen. Dette vil trolig bli
gjennomført onsdag i neste uke, opplyser politiet i pressemeldingen.