NRK Meny
Normal

Har du Ivar Medaas' gamle fele?

Over 100 år gamle «Petra» er på avveie. – Jeg lånte henne vekk, men har rotet vekk lappen med navn og nummer på, fortviler Kari Medaas. Nå ber hun den som har fela om å ta kontakt snarest.

Ivar Medaas med fela "Petra" i 1984

«IVAR'N» OG FELA: Det gamle instrumentet var aldri langt unna da Ivar Medaas var på turné. Her fra jubileumsforestillingen i Skien i 1984.

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

Kari og Ivar Medaas

OPPTRÅDTE SAMMEN: Kari og Ivar Medaas opptrådte mye under navnet Vestlandsduoen.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix
Claus Sellevoll

SNART PREMIERE: Torsdag 18. september er det nypremiere på «Dar Kjem Dampen» på Lille Ole Bull scene i Bergen.

Foto: Alf Vidar Snæland / Sogn og Fjordane teater

Den staselige fela var den faste følgesvennen til den folkekjære visesangeren og revyartisten Ivar Medaas (1938-2005) fra Alversund. Det gamle instrumentet fulgte ham overalt.

– Den var viktigere enn meg når vi var på turné, humrer enken hans, Kari Medaas.

Kunde ba om å få låne fela

Men etter at «Ivar'n» gikk bort for ni år siden, har fela stort sett blitt liggende ubrukt hjemme hos Kari. Helt til i fjor høst. Da kom nemlig Kari i prat med en felespillende kunde på kattepensjonatet hun driver.

– Han fortalte at han spilte til dans og spurte om å få låne fela. Det er jo et instrument som må holdes vedlike og bør bli spilt på, så jeg sa ja, forteller hun..

Mannen skrev navn og telefonummer på en lapp. Men da Kari ønsket å få tilbake fela, oppdaget hun at lappen var borte. Nå aner hun ikke hvem som sitter på det nær hundre år gamle klenodiet.

Vil vise «Petra» på scenen

Grunnen til at hun nå vil ha instrumentet tilbake, er at det etter planen skal brukes i forestillingen « Dar Kjem Dampen » på Lille Ole Bull Scene i Bergen senere denne måneden.

– Forestillingen starter med Ivar og fela. Vi har fjorten dager på oss, sier Claus Sellevoll, som både spiller i forestillingen og har vært med på å skrive den.

– Fela har en stor kulturhistorisk betydning. For oss er det viktig at den kommer tilbake dit hvor den hører hjemme, som er hjemme hos Kari, sier Sellevoll.

Kari Medaas medgir at hun burde ha passet bedre på lappen, men sier at ett års lån får være nok.

– Jeg håper inderlig vedkommende tar kontakt og leverer fela tilbake, slik at Claus og de andre kan få bruke den i forestillingen, sier Medaas.