NRK Meny
Normal

Har demonstrert mot IS i fire dager

Kurdere i Bergen har demonstrert mot IS i flere dager sammenhengende. De mener Norge må legge mer press på Tyrkia.

Kurdere demonstrerer mot IS

MARKERER SEG: Det kurdiske miljøet i Bergen har holdt det gående i flere dager. I dag markerte de seg blant annet utenfor NRKs lokaler i Bergen.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Nå har det foregått tøffe kamper mellom kurdere og IS i tre uker, og over 200.000 sivile er flyktet fra Kobani. Dessverre blir de stoppet på den tyrkiske grensen, sier leder for Kurdisk studentunion, Veman Adbulaziz.

Hun og det kurdiske miljøet har i fire dager demonstrert mot IS og for de sivile innbyggere i Kobani. Byen er under trussel fra IS, som stadig prøver å rykke frem i byen.

Det siste nye i dag er at kurdiske styrker har slått tilbake syv angrep fra IS på å komme lenger inn i byen.

Fra rådhus til flyplass

Det kurdiske miljøet i Bergen har engasjert seg sterkt i saken, og holdt jevnlige demonstrasjoner i flere dager i strekk med et 60-talls demonstranter.

Det begynte med at de overnattet på Torgallmenningen tidligere i uken. Siden har de markert seg foran tinghuset, rådhuset og i dag på Bergen lufthavn Flesland.

Veman Adbulaziz og Tara Shwani

NORGE HAR MAKT: Norge har mye makt og norske politikere kan være med å legge press på at Tyrkia gjør mer, sier Veman Adbulaziz (til høyre) og Tara Shwani.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Vi gjør så godt vi kan. Vi demonstrere, samler inn penger, men det er vanskelig å komme til dem med hjelpen da den tyrkiske grensen er stengt for å ta inn hjelp, sier Tara Schwani, leder for Kurdisk kulturforum i Hordaland.

I dag ble de kastet ut av ankomsthallen på Flesland, fordi de ikke hadde de nødvendige tillatelsene fra luftplassen om å demonstrere der.

– Det er uforståelig, når vi har en fredelig demonstrasjon, sier Schwani.

– Press på Tyrkia

Tyrkia har fått mye kritikk for av kurdere for ikke å hjelpe den kurdiske militsen som forsvarer Kobani. Mange mener at Tyrkia faktisk hjelper IS ved å nekte kurdere å bruke grensen til å frakte inn hjelp og forsyninger.

Tyrkia har svart at de ikke vil gå inn på bakken alene, og avventer en større internasjonal bakkeinnsats.

– Vi ønsker at norske politikere skal legge press på Tyrkia. Vi håper at de sender humanitær støtte til Kobani. Tyrkia stenger alt, og folk står hele tiden i fare for å dø på grunn av mangel på mat, sier Adbulaziz.

Kurderne mener Norge og norske politikere har mye makt overfor NATO og USA. De peker også på Jens Stoltenberg er NATOs nye sjef.

– Norge kan sende humanitær og militær støtte. Og de kan legge press på Tyrkia, sier Adbulaziz.

Siste video

Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.
Programleiar: Tale Hauso
Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.