Har bedt Kripos om flere ressurser til Dark Room

Påtalelederen i Dark Room sier at de må prioritere hvilke saker de etterforsker ut fra hvor sannsynlig det er å redde barn. Nå ber de om bistand fra Kripos.

etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleleder Janne R. Heltne i Dark Room

– OMFANGET ER SÅ STORT: – Vi er veldig glade for at ledelsen har prioritert at dette er et saksfelt som det er viktig å jobbe med. Men vi sliter med kapasiteten, fordi omfanget er så stort, sier påtaleleder Janne R. Heltne (t.h.), her sammen med etterforskningsleder Hilde Reikrås.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Dark Room-gruppen hos politiet i Bergen har opprettet 84 saker siden opprullingen startet i 2016.

For Vest politidistrikt har arbeidet med overgrepsnettverkene krevd mye, og i fjor høst advarte visepolitimester Olav Valland om at politiet måtte nedprioritere andre ting hvis de ikke fikk flere ressurser.

Påtaleleder i Dark Room, Janne Ringset Heltne, sier ressurssituasjonen fortsatt er prekær.

– Vi er veldig glade for at ledelsen har prioritert at dette er et saksfelt som det er viktig å jobbe med. Men vi sliter med kapasiteten, fordi omfanget er så stort. Det er en hard prioritering på hva vi kan starte etterforskning av, sier Heltne.

Olav Valland

BER OM BISTAND: Visepolitimester i Vest politidistrikt, Olav Valland, ber Kripos om bistand, og er nå i dialog med dem.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Velger mistenkte etter sannsynlighet for å redde barn

Hun sier situasjonen er så utfordrende at de må velge vekk Dark Room-saker.

– Om gjerningspersonen har egne barn, om han har tilgang på barn, hvilke yrkestype han har – det blir litt slike kriterier vi velger ut fra, sier Heltne.

– Når det er sagt, snakker vi om 84 saker som enten er opprettet eller etterforsket av Operasjon Dark Room i løpet av halvannet år. Dette er saker som ikke ville vært til, og det ville vært barn som ikke hadde vært reddet ut av en overgrepssituasjon, hadde det ikke vært for at vi har så stort fokus på det, supplerer Hilde Reikrås, etterforskningsleder i Dark Room.

Dark room

DARK ROOM: Fra dette rommet har 25 politifolk jobbet med Operasjon Dark Room i snart halvannet år.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Vil be Kripos om hjelp

25 politifolk arbeider i Dark Room-gruppen, og har gjort det i nær halvannet år. Satsingen er uten sidestykke for politiet i vest.

– Så vidt jeg vet, er dette det største og mest omfattende prosjektet Vest politidistrikt og også tidligere Hordaland politidistrikt har hatt noen gang, sier visepolitimester Olav Valland.

Likevel er han, som Dark Room-ledelsen, klar på at de mange sakene er vanskelige å håndtere rent kapasitetsmessig.

– Vi er klar over de harde prioriteringene. Grunnen er rett og slett at etterforskningen har avdekket flere saker enn det de har kapasitet til å håndtere med disse ressursene, sier Valland.

De ønsker nå å få hjelp fra Kripos, utover rådgivningen de får i dag.

– Vi har tatt kontakt med Kripos for å avklare om det er mulig å få bistand derifra. Hvilken type bistand, og hvor mye og konkret, kan vi ikke si enda. Det er ting som blir avklart i en dialog mellom politidistriktet og Kriminalpolitisentralen, sier Valland.

Dark Room-saker per 30.05.17

Politidistrikt

Saker

Vest

37

Finnmark

1

Troms

3

Nordland

3

Trøndelag

6

Møre og Romsdal

1

Sør-Vest

5

Agder

4

Sør-Øst

6

Øst

10

Oslo

2

Innlandet

4

Totalt i Norge

82

Danmark

1

Sverige

1