NRK Meny
Normal

– Vil finne så mange mennesker som vi kan

16 personer er savnet i Sør-Kina-havet etter at skipet Bulk Jupiter sank fredag. Det norske rederiet bistår for å finne overlevende blant mannskapet.


Bulk Jupiter til sjøes

SANK: To tomme livbåter og to tomme flåter er alt som er funnet av det sunkne skipet «Bulk Jupiter». Skipets kokk er den eneste som så langt er funnet i live.

Foto: Theo Hinrichs / www.shipspottercaptainted.com

Fra kontorene i Bergen jobber et kriseteam i rederiet Gearbulk på spreng, etter at de fredag morgen fikk de første meldingene om at noe hadde skjedd med det norskeide skipet «Bulk Jupiter».

– Skipet hadde sendt ut nødsignaler. Vi har fått bekreftet at skipet er sunket, og vet ennå ingenting om årsaken, sier direktør Ketil Andreassen i Gearbulk.

19 filippinske sjømenn var om bord da skipet sank. To er funnet omkommet, 16 er savnet og skipets kokk er den eneste overlevende som er funnet så langt.

– Vi søker fortsatt med uforminsket styrke. Jeg håper og tror vi fremdeles kan finne noen i live, sier Andreassen til NRK.

Har de på seg overlevelsesdrakt, har de fått tak i noe å flyte på. Det er mange faktorer som spiller inn.

Direktør Ketil Andreassen, om sjansene for å overleve

Søker i mørket

Da NRK snakket med ham lørdag ettermiddag, var det like før midnatt og bekmørkt i søkeområdet i Sør-Kina-havet. Men det norske rederiet jobber fremdeles for å berge liv.

– Ingenting har vært funnet i løpet av dagen i dag. Det er fire-fem meter høye bølger og lite vind, så det er greie søkeforhold, men med mørket er søket mindre effektivt.

Bergensrederiet Gearbulk sitt skip Bulk Jupiter sank utenfor Vietnam 2. januar. I et intervju med NRK forteller direktør Ketil Andreassen at håpet lever for å finne flere i live.

SE VIDEO: Direktør Ketil Andreassen i Gearbulk leder krisearbeidet i rederiet fra kontorene i Bergen. – Vi gjør alt vi kan for å finne overlevende, sier han.

Søket ledes av myndighetene i Vietnam. Fra kontoret i Bergen bistår rederiet, mens de styrer arbeidet mot alle de pårørende til mannskapet.

– Sjansene for å finne noen overlevende er avhengig av forholdene den enkelte er i. Om de har på seg overlevingsdrakt, om de har fått tak i noe å flyte på. Det er mange faktorer som spiller inn, så det er vanskelig å si.

– På nåværende tidspunkt har vi alt vårt fokus på å finne så mange mennesker som vi kan.

Et mysterium

«Bulk Jupiter» ble bygget i 2006, og har vært på norske hender siden 2008. Skipet forlot Kuantan i Malaysia 30. desember, lastet med 46.000 tonn bauksitt som skulle til Kina.

Hva som skjedde da det sank 150 nautiske mil utenfor kysten av Vietnam, er fortsatt et mysterium.

– Nå må vi først ta oss av de pårørende og det søket som pågår for å finne flest mulig fra skipet. Så får vi senere ta stilling til alle spørsmålene om hva som har skjedd, sier direktøren.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik