NRK Meny
Normal

Han vil ha elbilene ut av kollektivfeltene

Jan Sivertsen i Norsk Transportarbeiderforbund har fått nok. Nå vil han ha elbilene ut av kollektivfeltene.

Norsk Transportarbeiderforbund krever at elbiler fjernes fra kollektivfeltene.

HAR FÅTT NOK: Jan Sivertsen i Norsk Transportarbeiderforbund vil ha elbilene vekk fra kollektivfeltene.

Det siste året har tallet på biler drevet av elektrisitet økt drastisk. Med avgiftsfritak, gratis bompengepasseringer og parkering, samt lov til å kjøre i kollektivfeltene satser stadig flere på denne biltypen.

– Det er svært uheldig med stadig flere elbiler i kollektivfeltene. Det gjør at bussene bruker lengre tid på å ta seg frem, og vi mener og har lenge ment at elbilene må ut av disse feltene, sier Jan Sivertsen.

Et storbyproblem

Ikke minst i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand blir elbilene stadig mer populære. Det gjør at disse biltypene er blitt en utfordring for kollektivtrafikken.

Vegdirektoratet startet i fjor med å skaffe seg en oversikt over antall elbiler i kollektivfeltene i de største byene i Norge og skal nå sammenstille dette med kunnskap om når det oppstår forsinkelser for busstrafikken.

LES OGSÅ: – Elbilene skaper forsinkelser hver dag

LES OGSÅ: Rekordsalg av elbiler her i landet

elbil

STADIG FLERE: Elbilene fører til kø for bussene i kollektivfeltene.

Foto: Erik Haugstad

Forlenget reisetid

– Folk som reiser kollektivt får forlenget reisetiden sin på grunn av problemene med elbiler, sier Jan Sivertsen i Norsk Transportarbeiderforbund. Spesielt på østlandet er dette nå blitt et stort problem, sier han.

– Men fortjener ikke folk som velger å kjøre miljøvennlig den gulroten det er å få kjøre i disse feltene?

– Vi ser jo miljøgevinsten i dette. Men så lenge dette går ut over dem som velger å reise kollektivt går vinningen opp i spinningen.

– Hvor raskt bør det innføres tiltak på dette området?

– Det bør skje umiddelbart. Det er for lenge å vente til 2017 slik politikerne ønsker. Kollektivtrafikken får stadig større forsinkelser og det fører til at passasjerer i stedet søker tilbake til privatbilene sine.

Politikerne vil beholde ordningen

Bård Hoksrud

IKKE POLITISK VILJE: Statssekretær Bård Hoksrud sier det så langt ikke er planer om å fjerne elbilene fra kollektivfeltene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet sier at flere partier har tatt til orde for å ikke stramme inn på godene for elbilen.

– Jeg ser nok at dette med kollektivfelt er en utfordring i av og påkjøringene på motorveiene og kollektivfeltene i Oslo, men store deler av døgnet er det ikke et stort problem, sier Bård Hoksrud til NRK.

– Politisk er det et stort trykk på Stortinget for å opprettholde de gode ordninger elbilene har. Derfor har ikke regjeringen noen planer om å fremme tiltak for å gjøre det mer restriktivt for elbil. Men vi må følge med på utviklingen, sier han.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.
Den internasjonale sykkelpresidenten Brian Cookson bommet på årstallet da han åpnet sykkel-VM i Bergen.