NRK Meny
Normal

Kjetil (23) så de første henrettelsene

- Man blir helt skrekkslagen og forferdet over at mennesker kan bli revet bort på den måten, sier Kjetil Vevle, som var vitne til de første skuddene på Utøya.

Kjetil Vevle

STERKT PREGET: AUF-politikeren fra Odda mener det igjen må syde av politisk liv på Utøya.

Foto: Sølve Rydland / NRK

- Jeg var en av de første som fikk se gjerningsmannen. Vi hadde fått beskjed om at en person fra PST skulle komme ut til øyen. Da han kom i land med båten, gikk jeg og kapteinen fra båten ut fra hovedhuset for å se. Da så vi at han avfyrte to skudd mot to mennesker som falt, forteller sentralstyremedlem i AUF, Kjetil Vevle (23), fra Odda.

Anders Behring Breivik

GJERNINGSMANNEN: Anders Behring Breivik (32) har tilstått å stå bak både massakren på Utøya og bomben i Oslo. Han nekter likevel straffskyld

LES ALT OM TERRORANGREPENE HER.

Drepte «Mor Utøya» og sivil politi

De to første ofrene var Monika Bøsei (45) , kjent blant AUF-ere som «Mor Utøya», og den sivile politimannen Trond Berntsen (51), stebror til kronprinsesse Mette-Marit. Bøsei var med gjerningsmannen på båten over til Utøya, og skal ha fattet mistanke til den væpnede politimannen. De to ble henrettet da Bøsei tok kontakt med Berntsen like etter ankomst Utøya.

LES OGSÅ: «Du har allerede drept pappaen min, jeg er for ung til å dø»

Sammen med Vevle, stod altså kapteinen på båten. Han var samboer med Monika Bøsei og måtte se på at hans kjære ble likvidert av Anders Behring Brevik.

- Da vi så at de ble skutt, sprang vi opp bakken mot de andre for å varsle at ting ikke var som de skulle. Etter det oppstod det full panikk. Folk var livredde for hva som kom til å skje, forteller Vevle.

Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!!

Kjetil Vevle via Twitter

- Tenkte «dette skal jeg overleve»

Selv sprang han etterhvert ned mot sjøen for å slippe unna den falske politimannen, som kaldblodig skjøt og drepte systematisk. Da de hørte at drapsmannen nærmet seg, la de på svøm utover mot klippene på Utøya.

Gjerningsmann Utøya

DREPTE SYSTEMATISK: Anders Behring Breivik ble fotografert av NRK fra luften mens han fortsatt gikk rundt og drepte på Utøya

Foto: Marius Arnesen / NRK

I snitt ble en person drept hvert eneste minutt det grusomme dramaet varte. Behring Breivik skal ha sagt «god natt» til flere av ofrene like før de ble skutt. Vevle la selv ut flere meldinger på Twitter under dramaet, i håp om at lesere av meldingen skulle varsle politiet.

- I hvilken grad opplevde du at du selv var i fare for å bli skutt?

- Man tenker selvsagt over det når man hører skudd. Samtidig tenker man at dette er noe man skal overleve, og at man skal hjelpe andre til å overleve. Jeg tenkte ikke så veldig på min egen fare, jeg hadde mer fokus på å redde meg selv om andre, sier Vevle.

Gjemte seg bak klippevegg

Selv reddet han livet ved å gjemme seg sammen med tre andre bak de høye klippene som var umulig å nå fra land.

Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer

Kjetil Vevle via Twitter

Først da han lenge etterpå ble tatt opp i en båt, følte han seg trygg.

- Mine første tanker da var å finne ut hvordan de hadde gått med vennene mine, sier Vevle.

LES OGSÅ: Foreløpig navneliste etter terroren mot Norge 22. juli

Vi er godt behold, avventer situasjonen. Nye skudd n

Kjetil Vevle via Twitter

De grusomme scenene fra Utøya vil han måtte bære med seg resten av livet.

- Forferdelig å se mennesker bli drept

- Det er en forferdelig følelse å se mennesker bli drept. Det er en situasjon jeg ikke unner noen mennesker å være i, sier 23-åringen.

Utøya

GRUSOMME SCENER: Redningsmannskaper jobbet intenst for å redde liv etter massakren.

Foto: Edvardsen, Morten / Scanpix

Han bekrefter at flere av de eldste deltakerne på AUFs sommerleir, ham selv inkludert, tok ansvar for å prøve å hjelpe de yngre i sikkerhet.

- Når man er sammen med veldig unge mennesker, som ikke nødvendigvis forstår situasjonen, må man tøffe seg litt opp for å vite at man kan komme seg i sikkerhet. Det var viktig at mange gjorde det på øya, sier Vevle.

Har det bra, kom meg bort fra øya til slutt. Nå håper jeg at jeg finner alle kjente

Kjetil Vevle via Twitter

Drept AUF-leder var nær venn

Tore Eikeland

DREPT: Tore Eikeland (21) fra Osterøy var leder for AUF i Hordaland

Foto: Privat

Den unge politikeren fra Odda har mistet en rekke venner og kjente i massakren. Lederen i Hordaland AUF, Tore Eikeland (21), var en av de første som ble identifisert. Eikeland og Monika Bøsei ble begge nevnt av statsminister Jens Stoltenberg i talen hans under gudstjenesten i Oslo domkirke søndag.

- Tore er en nær personlig venn av meg som jeg har kjent i mange år. Han var et virkelig godt menneske og et unikt politisk talent som vi plutselig har mistet. Man blir helt skrekkslagen og forferdet over at mennesker kan bli revet bort på den måten. Samtidig må man bare stå sammen, se fremover og kjempe for det man har kjempet for - og som Tore kjempet for, sier Vevle.

LES OGSÅ: Slik forberedte han terrorangrepene | - Kan få livsvarig fengsel

Han mener AUF ikke har noe annet valg enn å dra ut til Utøya igjen og ta stedet tilbake.

Vil tilbake til Utøya

- Utøya var et sted for fellesskap og politisk virksomhet. Vi må bruke øya igjen. Vi vil jo at den skal være forbundet med den politiske virksomheten og de livlige ungdommene som har vært der. Det tror jeg vi kan få gjort om vi bruker Utøya igjen som det politiske verkstedet det alltid har vært, sier 23-åringen.

Den blå steinen

STOR MEDFØLELSE: Slik så det ut på den blå steinen i Bergen sentrum søndag ettermiddag.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Siste video

Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.
Vestlandsrevyen 21.september frå Torgallmenningen i Bergen.