Hopp til innhold

Han avslørte Lommemannen

Den siktede 55-åringen kom i politiets søkelys etter tips fra tidligere lensmann Oddvar Ågotnes. - Da alderen på Lommemannen ble justert, koplet jeg sakene, sier han.

Oddvar Ågotnes

LØSTE SAKEN: Tidligere lensmann Oddvar Ågotnes koplet Lommemannen-saken med en overgrepssak på Sotra i 1999.

Foto: (Arkivfoto) / NRK

Kripos og Follo politidistrikt bekreftet på fredagens pressekonferanse at gjennombruddet i Lommemannen-saken kom etter tips fra en tidligere ansatt i politiet. Personen det er snakk om er den pensjonerte lensmannen på Sotra i Hordaland, Oddvar Ågotnes.

Overfor NRKHordaland.no bekrefter han at han tok kontakt med politiet i november.

- Jeg snakket i november med mine gamle kollegaer på Fjell og Sund lensmannskontor om saken fra 1999. Det var på bakgrunn av nye opplysninger i media om Lommemannens alder. Frem til da var det snakk om en ungdom i 30-40-årene. Tanken hadde selvsagt streifet meg tidligere, men det var først når alderen begynte å stemme at det var grunnlag for å lufte den teorien, sier Ågotnes til NRKHordaland.no .

 - Ville blitt tatt uansett

Likevel ønsker han ikke å ta æren for å ha avslørt den notoriske seksualforbryteren, som foreløpig er siktet for elleve overgrep mot gutter i alderen seks til tolv år.

Politiet knytter den siktede 55-åringen til om lag 150 sedelighetssaker, og frykter at så mange som 3-400 gutter kan være misbrukt av Lommemannen.

- Timeglasset var i ferd med å renne ut for ham uansett. Jeg er selvfølgelig veldig glad for at jeg koplet saken fra 1999 med Lommemannen-saken, men jeg er overbevist om at de hadde tatt ham snart uansett. Mitt bidrag førte kanskje til at han ble pågrepet noen øyeblikk tidligere enn han ellers ville blitt, men det er alt, hevder den tidligere lensmannen.

Oppklart og henlagt

Mannen ble pågrepet og siktet for å ha befølt en tolv år gammel gutt, og etterforskerne ved Fjell og Sund lensmannskontor mente at bevisene mot ham var så sterke at de anså saken som oppklart.

Likevel valgte påtaleansvarlig politijurist i Hordaland politidistrikt å henlegge saken, noe både lensmannen og etterforskningslederen stilte seg svært undrende til.

- Etter at vi hadde pågrepet og avhørt mannen, følte vi at det meste stemte, og regnet saken for oppklart. Men vi kan ikke legge oss opp i hva påtalemyndigheten eller retten gjør videre. Vi kan ikke gå og ergre oss over slike ting, vi må bare jobbe videre. Men jeg vet at det var gjort et grundig arbeid fra vår side. Hvis politijuristen hadde vært misfornøyd med vår innsats, hadde det vært naturlig å ta kontakt for å be om grundigere etterforskning. Det skjedde ikke, sier Ågotnes.

- Ikke vi som løslot ham

Forholdet i svømmehallen på Sotra skjedde for tidlig til at alle sedelighetssakene landet over ble satt i sammenheng, eller at benevnelsen «Lommemannen» var kjent.

Den tidligere lensmannen er svært opptatt av å presisere at det ikke var Fjell og Sund lensmannskontor som løslot Lommemannen i 1999.

- Når enkelte aviser skriver det i dag, så er det helt feil. Det er ikke politibetjenter som løslater siktede. Det er det påtalemyndigheten og retten som gjør. Jeg syns det er forferdelig for polititjenestemennene her ute å få slike påstander mot seg i media, sier Ågotnes.

Hardt ut mot Staff

Han reagerer også sterkt på uttalelsene fra 55-åringens forsvarer, advokat Tor-Erling Staff, om at siktelsen mot Lommemannen ikke er alvorlig, og at ofrene hans ikke har tatt skade av å bli tuklet med. Siktelsen inneholder blant annet et punkt som likestilles med samleie med et barn, og har en strafferamme på 21 års fengsel.

NETT-TV: Staff om Lommemannen

- Vi som har jobbet med overgrepssaker vet hvor alvorlig det er for ofrene. Noen har sikkert styrke til å komme seg videre i livet etter noe slikt, men for de aller fleste er det voldsomt ødeleggende. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må oppleves for folk som har opplevd seksuelle overgrep å høre på det Staff lirte av seg i går, sier Ågotnes.

Telefonstorm i går

Lommemannen-saken har ført til telefonstorm hjemme hos gamlelensmannen. Allerede klokken 9 fredag morgen begynte telefonen å kime hjemme hos Ågotnes, etter hvert som det ble kjent at den siktede 55-åringen var knyttet opp mot sedelighetssaken fra 1999.

- Telefonen stod ikke stille. Det var over 50 personer som ringte meg, så jeg måtte til slutt kople den ut. I mine 35 år som lensmann har jeg hatt flere saker som har fått stor oppmerksomhet i media, men jeg har aldri opplevd maken til pågangen i går, sier Ågotnes, som gikk av med pensjon for fire år siden.