NRK Meny
Normal

Halvparten av bybanevognene ute av drift

I morgentimene var kun 10 av 21 vogner i drift på Bybanen i Bergen. Det skapte store problemer i morgentrafikken, og forsinkelsene fortsetter utover dagen.

Overfylt Bybanen

FULLE VOGNER: Færre avganger gjør at mange må stå tett i bybanevognene. Denne vognen var kraftig forsinket fra Kaigaten.

Foto: Christian Lura / NRK

En feil på kontaktledningsanlegget til Bybanen tirsdag, er årsaken til at mange vogner er ute av drift onsdag.

Feilen gjorde at alle Bybanens vogner måtte gjennom en sikkerhetssjekk i natt.

– En del av kontaktledningsanleggsanlegget mellom Kokstad og Sandslimarka hang ned, slik at det kom borti strømavtakeren på vognene. Dette rammet alle vognene som kjørte forbi på denne strekningen i større eller mindre grad, derfor måtte de gjennom en sjekk i natt, sier Kjell Atle Gullbrå, administrerende direktør i Bybanen AS.

Det var også dette som var årsaken til at en vogn fikk tekniske problemer på Nonneseter i går ettermiddag.

Flere steder meldes det om forsinkelser på over 20 minutter.

Bybanekaos Wergeland

STORE FORSINKELSER: Flere steder meldes det om forsinkelser på 20 minutter. Her fra Wergeland bybanestopp.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Forsinkelsene fortsetter

Like før klokken 11 var 13 vogner i drift. Kommunikasjonskoordinator Kristoffer Monsen ved operatørselskapet Keolis, som kjører Bybanen, forteller at de trolig ikke vil klare å få alle vognene i drift igjen før ettermiddagsrushet.

– Vi håper å være få ut så mange vogner som mulig før rushet. Det er vanskelig å si hvor store forsinkelser det vil medføre, men vi har redusert kapasitet, sier Monsen.

– Dette er veldig kjipt for passasjerene, men sikkerheten må settes først. Vi beklager til alle som er rammet, fortsetter han.

Direktør Gullbrå sier at de ikke vet hvorfor feilen oppstod.

– Vi må evaluerer hvorfor kontakledningsanlegget har seget ned. Det skjedde på den nye bybanestrekningen, så vi vil ta denne saken opp med leverandørene av anlegget, sier han.

Fulle vogner

Færre avganger fører til at det er trangt om plassen på mange av vognene, melder NRKs reportere på Bybanen.

Forsinkelsene i kollektivtrafikken kommer på en dag med dårlig vær og mye regn, det er meldt mellom 70 og 100 mm nedbør i Hordaland.

Skyss opplyser på sine hjemmesider at linje 600 vil bli åpnet for påstigende passasjerer mellom Nesttun og sentrum på grunn av problemene.

Mellom Lagunen og sentrum vil det bli satt inn ekstra busser.

Buss for bybane

BUSS FOR BANE: En buss tok med passasjerer som ventet på Bybanen på Wergeland. Bussen kjører mellom sentrum og Nesttun.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Trafikktrøbbel på Hylkje

Også i området rundt Hylkje i Åsane var det trafikale problemer onsdag morgen. E39 ved Hylkje ble stengt etter at to biler kjørte i hverandre i 07.45-tiden. Ingen personer ble skadet i hendelsen.

Tidligere på morgenen førte en feil ved et trafikklys til køer i samme område. Trafikklyset lyste uregelmessig og gjorde flere trafikanter forvirret.

– Det har vært en elektriker på stedet, og lyskrysset skal nå fungere som normalt, sier trafikkoperatør John Andreas Omdal ved Vegtrafikksentralen.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.