NRK Meny
Normal

Halve russestyret går av etter narkosaken

Tre av seks medlemmer i russestyret i Bergen trekker seg etter narkoaksjonene i bergensskolen. – Russen må rydde i egne rekker, sier fylkets opplæringsdirektør.

montasje beslag

BESLAG: Her er noen av beslagene politiet gjorde i forbindelse med narkoaksjonen i bergensskolen 17. februar.

Russestyret i Bergen har tett samarbeid med både politiet og Hordaland fylkeskommune, og det er fylkets opplæringsavdeling som har sagt fra om at de ikke kunne samarbeide med det valgte russestyret for 2014.

– Vi har kommet i en vanskelig situasjon fordi deler av russestyret har vært i kontakt med politiet i forbindelse med en narkotikaaksjon, sier opplæringsdirektør Svein Heggheim til NRK.

Før helgen ga han beskjed om at videre samarbeid med det sittende russestyret var uaktuelt. Og nå har tre av hovedrussestyrets seks representanter i Bergen valgt å trekke seg, skriver BA.

– De trakk seg frivillig, sier visepresident Praveen Lawrence til avisen.

– Skal ha en tydelig holdning til rus

Svein Heggheim

– RUSSEN MÅ RYDDE OPP: – Russen må rydde i egne rekker, sier opplæringsdirektør Svein Heggheim i Hordaland fylkeskommune.

Foto: Hordaland fylkeskommune

– Elevene sier de ønsker seg en narkotikafri skolehverdag og russetid, sa politioverbetjent Jørn Solsvik da politiet aksjonerte mot syv skoler i Bergen i midten av febuar. Da ble de 27 første elevene pågrepet.

Siden har tallet steget. Blant annet ble to russ varetektsfengslet, mistenkt for å ha forsynt russemiljøet i Bergen sør med cannabis.

En 21-åring som ble stoppet med 12 kilo cannabis i bilen på Vaksdal i januar, er også involvert i samme sak. Han skal ifølge BT ha sittet i russens samarbeidsutvalg med fylkeskommunen og politiet.

Politiet skal ifølge BA på et tidlig tidspunkt ha meldt fra at det ble umulig for dem å samarbeide med et russestyre der flere var under mistanke, eller siktet for, bruk, erverv og besittelse av cannabis.

– Vår begrunnelse er litt den samme som det politiet har oppgitt; samarbeidet sin kjerne er jo å skape en trygg russefeiring. Det går blant annet på en tydelig holdning til rus. Da blir det komplisert hvis en ikke kan være sikker på at en har tillit til alle medlemmene i russestyret, sier Heggheim til NRK.

– Må rydde i egne rekker

Han sier fylkeskommunen ikke vil ha problemer å samarbeide med de øvrige medlemmene.

– Hvis russen får ryddet opp i egne rekker, og enten supplerer med nye folk eller at dem som sitter igjen tar ansvaret, så har ikke vi noe mål om å stikke kjepper i hjulene for russen sitt arbeid, sier Heggheim.

Opplæringsdirektøren sier han er opptatt av holdningsskapende aspektet ved politiets mange pågripelser i narkosaken. Fylkeskommunen ønsker med sin beskjed til russestyret også å sende et signal.

– Vi sitter ikke og gjør en vurdering av straffeskyld. Vi prøver å være tydelige på hvilke signaler vi sender til russen og andre ungdommer, så må de selv trekke konklusjonene. Vi har ikke dømt noen, men vi har sagt at tillit er en veldig viktig forutsetning for å kunne samarbeide, sier Heggheim.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.