Haien kan bli utryddet

100 millioner haier blir fisket hvert år. Mange av dyrene får finnene kappet av levende. Alt på grunn av en eksklusiv suppe.

Hai

SLAKTES NED: Skummel, men svært ettertraktet. Haifinnesuppe er en meget populær rett i Asia, og er etterspurt også i Europa, Asia og USA.

Foto: MUSTAFA OZER / AFP

Ifølge The World Conservation Union (IUCN) er nå hver femte haiart utrydningstruet. Årsaken er rovfiske, skriver BT-Magasinet. Haiene er svært ettertraktet på grunn av finnene sine, som er hovedingrediensen i den eksklusive asiatiske matretten haifinnesuppe.

Importen av haifinner til markedet bare i Hong Kong gikk opp med mer enn 214 prosent i perioden 1985 til 1998, og er fortsatt stigende.

Forskere jobber nå for å få et forbud mot haifinnesuppe, som i det sørlige Kina er en rett som symboliserer velstand og prestisje. Fisket etter hai foregår hellet ikke alltid på sivilisert vis.

- Når trålere fisker hai, kutter de av og til bare av finnene og slipper resten av dyret uti igjen. Haiene lever når de blir kastet over bord, men uten finner synker de og blir liggende livløse på bunnen, sier haiforsker Robert Østlie Ramos til BT-Magasinet.

Forskere ved Dalhousie-universitetet i Canada hevder at de fleste haiartene i Nordvest-Atlanterhavet er redusert med over 50 prosent siden 1992.