Veteranen seirende ut av Frp-kampen i Bergen – «seniorene» snudde opp ned på listen

BERGEN (NRK): Forsøket på å fornye Frp i Bergen strandet. Nå frykter flere at sjansen til å ta tilbake makten fra venstresiden er svekket.

Hagesæter og Woldseth etter avstemning

TAPTE: Gjermund Hagesæter (57, t.v.) var kandidaten nominasjonskomiteen ønsket. I stedet ville Bergen Frp ha Tor Woldseth (66).

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Frps gruppeleder i Bergen bystyre slo tilbake mot kritikerne da han gjenvalget tronen i Bergen Frp lørdag.

66-åringen fikk 38 stemmer mot Gjermund Hagesetærs 30. Med det avsluttet han trolig den mangeårige stortingsrepresentanten for Hordaland sitt politiske virke.

– Sannsynligheten for at jeg er ferdig med politikk har nok økt i dag, sier Hagesæter etter nederlaget.

Tor Woldseth gjenvalgt på topp og takker for tilliten

TOPPKANDIDAT: Mangeårig gruppeleder Tor Woldseth vant lørdag kampen om topplasseringen mot tidligere stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

– Vil prioritere partiet fremfor samarbeid

Woldseth, som har sterkt støtte blant de eldre i partiet, sa selv fra talerstolen at han vil prioritere partiets egen politikk, fremfor å inngå kompromisser med samarbeidspartiene.

Det er nettopp den innstillingen som har gjort at enkelte i partiet ønsket seg nye krefter på topp. Flere vurderer at sjansene for å danne et bredt borgerlig samarbeid i Bergen er mindre med den nåværende ledersammensetningen i bystyret.

Leder i nominasjonskomiteen, Eiler Macody Lund, uttalte til NRK i forkant av møtet at komiteen ønsket fornyelse.

– Bergen Frp har hatt en nedgående kurve de siste syv årene, når Woldseth har sittet som gruppeleder for bystyregruppen. Vi ønsker derfor nye folk og nye idéer.

Avstemming under nominasjonsmøtet i Bergen Frp

AVSTEMNING: Hagesæter måtte se seg slått med 30 mot 38 åtte stemmer da Tor Woldseth tok topplasseringen.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Hagesæter: – Jeg er ikke skuffet

Men slik gikk det ikke.

– Nominasjonsmøtet er suverent. Jeg må bare ta til etterretning at et flertall ønsket seg Woldseth fremfor meg, sier Hagesæter, som understreker at han ikke er skuffet over tapet.

– Nei, jeg er faktisk lettet. Jeg hadde en lang runde med meg selv om jeg skulle takke ja til førsteplassen. Dette var ikke noe jeg satte i gang, men et spørsmål jeg fikk.

Tor Woldseth var først og fremst lettet.

– I grunnen var jeg veldig spent, men jeg har vært med veldig lenge og vet at jeg har mange av medlemmene på min side. Så jeg ble ikke veldig overrasket, men man vet aldri.

Han utdyper overfor NRK at han som byrådslederkandidat ikke har planer om å tilpasse Frp sin politikk for å bli mer spiselig overfor Venstre og KrF.

– Vi går til valg på vårt program og så får velgerne si sin mening.

Marte Montsad i Bergen Frp

ANDREPLASS: Marte Monstad, gruppesekretær i Bergen bystyre, vant voteringen og kapret andreplassen.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Vil ikke si noe om samarbeidsklima

Ved kommunevalget i 2015 endte partiets oppslutning i Bergen på 8,7 prosent og Frp mistet ett mandat i bystyret. Hagesæter håper partiet kan snu trenden.

– Resultatet ved forrige valg var ikke spesielt bra. Jeg håper partiet klarer å løfte seg. Jeg tror det vil være viktig for partiet å være synlig og tydelig i media frem mot valget og fokusere på de sakene som opptar folk fest.

I forkant av møtet ble det spådd en kamp mellom veteranene i partilaget og ønsket om fornyelse.

Politisk kommentator i NRK Hordaland, Sølve Rydland, forteller at det både i KrF og Venstre er stor skepsis mot å samarbeide med det sittende regimet i Frp i Bergen.

– Mange hevder nå at det må utskifting til i Frp om tilliten hos de to sentrumspartiene skal bedres. På den andre siden frykter krefter i Frp at partiet kan oppleve lekkasje til det nye antibompengepartiet om Frp velger en for pragmatisk linje, sa Rydland i forkant av møtet.

Eiler Macody Lund

ØNSKER FORNYELSE: Leder i nominasjonskomiteen, Eiler Macody Lund, mener nye folk og nye ideer kan snu den negative tendensen i Bergen Frp.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Nå blir det altså den samme linjen som før.

Hagesæter vil ikke kommentere partiets sjanser for et bredt borgerlig samarbeid med Woldseth på topp.

– Jeg kan bare si hva jeg som toppkandidat ville lagt vekt på: Å fronte partiet tydelig ut i media og få til et samarbeid på de fleste andre partiene. Hva Woldseth vil gjøre og ikke gjøre ønsker jeg ikke si noe om. Jeg ønsker partiet lykke til.

På plassene under Woldseth inntok Marte Monstad andreplassen etter kampvotering. Den nåværende gruppesekretæren i bystyret fikk 38 stemmer foran Thomas Flesland med 19 stemmer og Helge Stormoen med ti.

Også de resterende plassene ble det votering om. Nylig avgått statssekretær Christian Haugen trakk seg fra listen da han tapte voteringen omm 4. plassen.

Her er den foreløpige listen (oppdateres):

  • Tor Woldseth
  • Marte Monstad
  • Thomas Flesland
  • Kjartan Moi Andreassen

Søk i valresultata

valg-dekorasjon