Gunnar Bakke: – Nå leter jeg etter ny jobb

Han var Frps største profil i Bergen, til alt endret seg en søndag for to uker siden. Gunnar Bakke ser etter ny jobb, etter 20 år i politikken.

Gunnar Bakke

INGEN FORVARSEL: På under ett døgn gikk eksbyråd Gunnar Bakke (Frp) fra å være inspirert og klar for nye politiske tak, til å måtte se seg om etter nytt arbeid.

Foto: Runa Victoria Engen

Gunnar Bakke

JOBBSØKNAD: - Jeg håper det finnes jobb til en med 32 år i næringslivet, sier Gunnar Bakke.

Foto: Runa Victoria Engen

– Jeg har vært gjennom hele følelsesregisteret de siste to ukene, sier Gunnar Bakke.

– Nå skal jeg ta en god påskeferie sammen med datteren min. Så skal jeg lete etter jobb. Jeg regner med at en som har vært 32 år i næringslivet og 20 år i politikken kanskje kan få seg en jobb, legger han til i jobbannonsen.

Byrådet for kultur, idrett, kirke og næring har vært ordfører og en av Bergens mest kjente politikere. For to uker siden var han på vei hjem, inspirert etter Frps vårkonferanse i Oslo.

I Bergen ventet møter med byrådslederen, som endte med hans avskjed.

Gikk på dagen

«Jeg har valgt å fratre min stilling med umiddelbar virkning» skrev Bakke i en pressemeldingen han selv sendte ut, natt til mandag 31. mars. Han la ut en lignende avskjed som status på Facebook.

I tiden etterpå kom det fram at han knapt hadde noe valg. Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen i Høyre stilte et ultimatum – gå av selv, eller få sparken.

– Det kom veldig overraskende på meg, helt uten forsvarsel, sier Bakke.

Han vil fremdeles ikke kommentere hva møtet med byrådslederen handlet om.

– Jeg vil ikke gå inn på den samtalen, men min konklusjon ble å trekke meg.

Ragnhild Stolt-Nielsen

GODT SAMARBEID: - Jeg har ikke opplevd noen personkonflikt med Bakke, sa byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H). Hun presenterte ny kulturbyråd denne uken.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Det hele skjedde så raskt at politikeren tror ikke noen av hans egne partifeller var varslet.

– Jeg vet ikke hva som kan ha blitt sagt, men jeg tror ikke det. Men jeg hadde akkurat kommet hjem fra Oslo selv, sier Bakke.

Uenighet om personkonflikt

Da nyheten ble kjent, kom spørsmålene om Frp sin framtid i byrådet i Bergen. Kunne Frp fortsette i partisamarbeidet med Høyre og Krf?

– Dette dreier seg om et forhold mellom byrådslederen og Bakke, og det er samarbeidsproblemer mellom dem, sa Tor Woldseth, leder for Frps bystyregruppe i Bergen.

Han kalte saken en personkonflikt og det var ingen grunn til å trekke seg ut av samarbeidet. Ragnhild Stolt-Nielsen sa at det har vært et godt samarbeid i byrådet.

– Både jeg og byrådslederen har sagt at det ikke har vært noe personkonflikt. Da tyder vel det på at det ikke var en personkonflikt, sier Bakke.

Tor Woldseth

PERSONKONFLIKT: - Bakkes avskjed dreier seg om samarbeidsproblemer med byrådslederen, sa Tor Woldseth, gruppeleder for Frp i bystyret, samme dagen Bakke gikk av.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Jeg er en engasjert og tydelig politiker. I byrådet er det rom for å diskutere, men det må ikke føre til at vi ikke kan være venner. Det er viktig i politikken å skille sak og person, sier Bakke.

– Vi hadde en forståelse av at dette var et samarbeidsproblem. At det ble avkreftet etterpå tar vi til etterretning, sier Eiler Macody Lund, leder for Frps bystyregruppe.

– Ønsket mer info fra mine egne

Etter den plutselige avgangen savner han bedre oppfølging fra sitt eget parti.

– Med en sånn plutselig slutt, så har jeg etterlyst mer informasjon om prossessen som kom i etterkant, sier Bakke.

– Nå er det valgt en ny byråd, og min egen posisjon skulle jeg gjerne fått mer informasjon om fra lokallaget.

Torsdag denne uken ble Helge Stormoen presentert som ny kulturbyråd.

Bakke legger ikke skjul på at det har vært noen tøffe dager og uker, men nøyer seg med å si dette:

– Jeg vil fokusere på alle årene jeg har vært i politikken, det har vært utrolig spennende. Så har det skjedd noe de siste to ukene... det har vært en omstilling for meg, men så går veien videre.

Lund: – Vet ikke hva mer vi kunne ha gjort

Lokallaget til Frp hadde møter med Bakke, etter at han fikk beskjed av byrådslederen om at han ikke hadde hennes tillit. Mandag kveld hadde partigruppen et møte, sier Eiler Macody Lund i Frps bystyregruppe.

– Jeg finner det er er merkelig at han er skuffet over lokallaget. Det var ikke noen prosess vi kunne informere ham om. Jeg vet ikke hva mer vi kunne ha gjort, sier Lund.

Bakke fortsetter som fast medlem i fylkestinget og som del av bystyregruppen.

– Bakke er en meget erfaren politiker og høyt verdsatt i partiet. Han vil være med videre hvis han ønsker det, sier Lund.