NRK Meny
Normal

Tiltalte gruer seg til gjennomgangen av tekniske bevis

Den tiltalte 19-åringen gruer seg til å høre rettsmedisinerne greie ut om funnene de har gjort under obduksjonen av 98 år gamle Hilda Feste.

Kriminalteknikere jobber i leiligheten til Feste

KRIMINALTEKNIKERNES BEVIS SKAL FREM I RETTEN: Her jobber kriminalteknikere med å sikre bevis fra leiligheten til Hilda Feste i januar. Det er blant annet disse bevisene som legges frem i retten i dag.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Advokat Rolf Knudsen

HAR IKKE ENDRET FORKLARING: – Tiltalte har ikke endret forklaring siden han først ble avhørt, sier forsvarer Rolf Knudsen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Rettsmedisinerne er først ut i vitneboksen når retten i dag skal gå grundig gjennom bevisene som knytter tiltalte til åstedet hvor 98 år gamle Hilda Feste ble voldtatt og drept 1. januar i år.

Ifølge forsvarer Rolf Knudsen gruer den tiltalte 19-åringen seg til bevisgjennomgangen.

– Selvfølgelig kunne han ønske at han hadde noen forklaring på disse bevisene. Det sier seg selv. Men det har han ikke, sier Knudsen til NRK.no.

– De tekniske bevisene blir vanskelige for ham

Blant bevisene er finger- og håndavtrykk inne i leiligheten til avdøde, skoavtrykk fra et par Nike-sko like de den tiltalte 19-åringen brukte, DNA-avtrykk på innsiden av glidelåsen på offeret sin bukse, og på soverommet til 19-åringen fant politiet et putetrekk i en plastsekk med Hilda Feste sitt blod på.

– Disse tekniske bevisene er vanskelige for ham, sier Knudsen. For det er det som er hovedgrunnen til at det er tatt ut tiltale mot ham, og det er også tekniske bevis som han ikke kan relatere seg til eller forklare seg om.

Siden den unge osingen ble pågrepet 21. februar har han forklart det samme. Han husker ingenting, og ingenting politiet har spurt om – heller ingen av bevisene – har hjulpet på hukommelsen.

Les alle saker NRK.no har skrevet om Os-drapet her .

– Har ikke endret syn på saken

– Men hva tenker han om bevisene?

– De har vært kjent siden første fengslingsmøte, og det har ikke endret noe på hans syn på denne saken. Han kan overhodet ikke forstå at kan ha noe med dette å gjøre. Så han er vel forberedt på det som kommer i morgen, sier Knudsen.

– Mener han at bevisene er feil?

– For å si det som han selv sier det: han kan ikke forstå det. Han kan ikke forstå hvorfor han knyttes opp til dette, og han kan ikke gi noen forklaring på det.

– Dette som kommer i morgen er han vel forberedt på. Det blir selvfølgelig tøft for ham, og alle andre, å høre gjennomgangen av obduksjonsrapporten av avdøde. Det blir sterkt for alle. Men de rene tekniske bevisene er han vel kjent med, så det tror jeg han skal være forberedt på.

Ingen sprekker i tiltaltes forklaring

Hvordan opplevde han dagen i går, da han selv fikk forklare seg?

– Det var jo den dagen han grudde seg mest til. Dette er en ung gutt som aldri har vært i denne situasjonen før. Vi forsvarere var usikre på i hvilken grad han ville klare å gjennomføre dette. Det klarte han. Det ble ikke slått noen sprekker i hans forklaring – han har stått på det samme fra dag én, da han ble avhørt som vitne i saken, og det registrerer vi.

Irritert på aktor

Tiltalte syns det er vanskelig å bli konfrontert med bevisene mot ham, og tydelig irritert svarte han mandag på spørsmål fra aktor .

Særlig ampert ble det da 19-åringen ble konfrontert med en rekke søkeord som er brukt på hans mobiltelefon og datamaskin.

– Tror du jeg kan svare på det? Jeg har ikke søkt på det, og det vet jeg jævlig mye bedre enn deg. Så ikke sitt der og tro du vet alt, svarte den tiltalte da.

– Føler han ikke blir trodd

– Hvorfor blir han irritert når han blir konfrontert med bevis i saken?

– Jeg tror det går på at han føler at han ikke blir trodd av aktor. At han ikke blir trodd på dette med hukommelsessvikten og blackouten, sier Knudsen. Det gjør det vanskelig for ham å gå videre. Og så føler han også at han blir stilt de samme spørsmålene mange ganger.

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås