Hopp til innhold

Grønt lys for signalbygg som skal redde laksens rykte

Oppdrettsselskap i Fusa skal bygge museum for oppdrettslaks. Bygget, formet som et lakseøye, skal flyte midt i fagre Hardangerfjorden.

The Salmon Eye

ØYE: Tegningene viser et bygg formet som et lakseøye, reist i laksens sølvfarge med plater som minner om lakseskinn.

Illustrasjon: Kvorning design & kommunkation

Planene om visningssenteret «The Salmon Eye» ble lansert tidligere i vår.

For å bli realisert var Eide Fjordbruk avhengig av godkjenning fra myndighetene. Først avslo Fiskeridirektoratet søknaden, men etter press fra regjeringen er avslaget omgjort, sier stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) til NRK.

– Det skulle bare mangle at vi presset på fiskeriminister Harald Tom Nesvik for å få dette på plass. Senteret vil være veldig viktig for verdiskaping, reiseliv og laksenæringen, sier Njåstad.

Inne på Salmon Eye

INNE: Eide Fjordbruk ser for seg en opplevelsesrampe som går i sirkel, og en 360 graders skjerm (venstre i bildet) som viser laks som svømmer i merd.

Illustrasjon: KVORNING DESIGN & KOMMUNKATION

«The Salmon Eye» skal flyte på fjorden under Melderskin i Rosendal i Sunnhordland. Tegningene viser et lakseøyeformet bygg, svøpt i et dekke som minner om lakseskinn.

– Tanken bak er å ha en faktabasert diskusjon om fiskeoppdrett. Som kjent er det positive sider og utfordringer i næringen, og en løser ikke problemene uten å se fakta rundt saken, sier Sondre Eide, daglig leder i Eide Fjordbruk.

Han håper at senteret er på plass innen to år.

Helge André Njåstad og Sondre Eide

GLADE: Stortingsrepresentant Helge André Njåstad og daglig leder Sondre Eide i Eide Fjordbruk fortalte om nyheten i Bergen fredag.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Lukrativ tillatelse

Eide Fjordbruk får en visningstillatelse for å realisere prosjektet. Slike visningstillatelser er gratis, men setter krav til at anlegget må være åpent for publikum.

Det finnes 23 slike anlegg i Norge, hvor skoleklasser og andre nysgjerrige kan komme på besøk og lære om oppdrett.

Vanlige tillatelser ble solgt for opp mot 252.000 kroner per tonn i fjor. Eide Fjordbruk får produsere 780 tonn fisk på visningsanlegget, noe som da vil tilsvare en verdi opp mot 196,5 millioner kroner, hadde det vært en vanlig tillatelse solgt på auksjon.

I utgangspunktet er det ikke lov å utvide produksjonen av laks i Hardangerfjorden, etter det såkalte trafikklyssystemet. For mye lakselus i området gjør at produksjonen fra regionen ikke kan vokse mer.

Visningstillatelser er derimot en særtillatelse, og inngår ikke i trafikklyssystemet.

Eide vil ikke si hvor mye de skal investere i visningsanlegget.

– Jeg kan vel si at det koster flere titalls millioner kroner, sier han.

Automatiker Ørjan Eikeland og teknisk sjef Erlend Eide i Eide Fjordbruk.

Eide Fjordbruk hadde et resultat før skatt på 231,8 millioner kroner i 2017, som er sist tilgjengelige regnskap. Teknisk sjef Erlend Eide i forgrunnen, mens automatiker Ørjan Eikeland går bak.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Dårlig rykte

Oppdrettsnæringen er en av Norges største næringer og eksporterte i 2018 for 99 milliarder kroner. Samtidig sliter laksenæringen med dårlig rykte. En rapport fra Norges sjømatråd viste at omdømmet ligger under middels.

– Jeg tror dette vil bedre ryktet til oppdrettsnæringen, sier Njåstad.

I tillegg til å vise frem næringen til nordmenn, håper Njåstad i Frp at senteret vil skape nye muligheter for reiselivet i regionen.

– Vi ønsker å satse på havbruksnæringen, og det handler om å vise den fram for turister og de som bor i Norge.

Salmon Eye med Melderskin i bakgrunnen

MELDERSKIN: Eide Fjordbruk skal bygge senteret i Rosendal ved foten av Melderskin (fjellet i bakgrunnen). Trolltunga og Baroniet i Rosendal trekker henholdsvis 100.000 og 50.000 turister i året, og Eide håper å både dra disse med seg til visningssenteret, og bidra til økt turisme.

Illustrasjon: KVORNING DESIGN & KOMMUNKATION