Mye nedbør i 2005 kombinert med en sen vår i år, har gjort at en rekke bønder i Fana i Bergen mangler dyrefor å by sine griser.
Øl-avfall fra Hansa har vært redningen, til stor glede for brisne griser.
Avhengig av ølavfallet
- Vi har fått tilbakemeldinger fra flere bønder om at grisene blir avhengige av bermen. Det har nok sammenheng med at den er alkoholholdig. Men vi sprøyter maursyre inn i den slik at den ikke skal gjære i magen på grisen, sier Sverre Strømmen ved Hansa Borg Bryggerier til Fanaposten.
Bryggeriet selger to typer dyrefor: Mask og berm. Masken, avfallet etter malten, er uten alkohol og er forbeholdt kyr og hester.
Bermen er derimot alkoholdig gjæravfall, og det er dette grisene får meske seg med.
Vanskelig å slutte
- Det er et veldig godt og næringsrikt for, som særlig er rikt på B-vitaminer, sier Strømmen.
Bart van Gool ved Forsøksringen i Hordaland er full av lovord om øl-avfallet, men han medgir at det nok kan bli vanskelig for grisebøndene å få fyllesvinene bort fra bermen og over til vanlig for når den tid kommer...
(©NTB)