NRK Meny
Normal

Griegs villa pusses opp

Lekkasjer tvinger Bergen kommune til å totalrestaurere taket på villaen.

Gamlehaugen pakkes inn i plast

RESTAURERES: Edvard Griegs villa restaureres i sommer.

Foto: Cato Kristensen

Edvard Griegs villa på Troldhaugen skal pusses opp i sommer. Det er først og fremst taket som skal restaureres, etter flere lekkasjer de siste årene.

Prislapp: 1,5 millioner

Sigurd Sandmo, direktør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, er meget fornøyd med at oppussingen nå kommer i gang.

– Det har vært behov for en skikkelig opprustning i lang tid. Vi er lykkelige over at dette nå blir gjort. Vi er helt avhengig av at Troldhaugen blir ivaretatt på best mulig måte, mener Sandmo.

Det er Bergen kommune som eier villaen og som betaler prisen for oppussingen på 1,5 millioner. Selv om Villaen nå restaureres er Sandmo opptatt av at det skal skje på en vakker måte.

Gamlehaugen pakkes inn i plast

1,5 MILLIONER: Koster det kommunen å totalrestaurere taket på villaen.

Foto: Cato Kristensen

– Stillaset skal kles inn på en særlig fin måte. Det vil være en duk med fotografier av fasaden på villaen som legges utenfor stillaset. På den måten demper vi de visuelle virkningene et stillas har for publikum, sier han.

– Vil glede nye generasjoner

Behovet for godt vær gjør at restaureringsarbeidet må skje midt i sommerferien. Det er også høysesong for turistbesøk i området. Etter planen skal arbeidet fullføres mot slutten av august.

Det har aldri blitt gjort større takreparasjoner på villaen siden den ble oppført i 1885. I flere år har det vært lekkasjer på grunn av sprekker i skifersteinen, noe som igjen har ført til råteskader.

– Nå får vi et ordentlig løft for forvaltningen av villaen, slik at den kan glede nye generasjoner i mange år fremover, sier Sandmo.

Millionløft over flere år

Taket på Griegs villa er bare en av flere større oppussingsløft Troldhaugen har vært gjennom de siste årene. I juni for to år siden ble den nyoppussede Troldsalen åpnet. 15 millioner kroner kostet den totalrenoveringen.

Direktør Sigurd Sandmo roser Bergen kommune for at de prioriterer å ivareta området.

– Vi vet at vedlikehold på kommunale eiendommer ikke alltid er like lett å prioritere. Men kommunen er fantastisk flinke med å følge opp Troldhaugen, skryter han.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Sigrid ble onsdag tildelt den internasjonale EBBA-prisen.