NRK Meny
Normal

Godsterminalen ingen bydel har lyst på

Folk møtte opp for å protestere på hvert av de tre stoppene da politikerne i dag var på befaring. Snart skal de bestemme hvor den nye godsterminalen i Bergen skal ligge.

Fana barnehage, Marion og Elise

IKKE TA SKOGEN VÅR: Flere var samlet for å protestere mot å legge godsterminalen enten i Åsane, Fana eller Arna. Her protesterer Fana Barnehage, med Marion og Elise i front, mot å legge godsterminalen i Hordnesskogen i Fana.

Foto: Tone Berge / NRK

Bussen med politikerne fra komité for miljø og byutvikling kjørte via Fana og Arna til Åsane. I alle bydelene ble de møtt med protester fra beboere, som frykter terminalen skal legges til deres nærområde.

De tre mulige alternativene er Hordnesskogen i Fana, Unneland i Arna, og Haukås i Åsane.

– Så brutalt er det

Martin Smith-Sivertsen

PÅ BEFARING: Martin Smith-Sivertsen er leder for komitéen for miljø og byutvikling i Bergen. Han har enda ikke bestemt seg for hvor han ønsker å legge terminalen.

Foto: Tone Berge / NRK

Martin Smith-Sivertsen (H), leder for komiteen for finans, kultur og næring i Bergen, var med på befaringen i dag, og presiserer at det er like vanskelig på hvert av stedene.

Så enten må du ta turstier, gårder eller hus fra folk?

– Ja, så brutalt er det, svarer Smith-Sivertsen.

Han har ikke konkludert hvor han ønsker å legge den planlagte nye godsterminalen, men er veldig opptatt av at den må flyttes ut av sentrum.

– Det må den på grunn av miljø, og fordi den blir for liten der den ligger nå, sier Smith-Sivertsen.

Protest mot godsterminal

FULLE BUSSER: Politikerne var på busstur mellom de ulike stedene hvor Godsterminalen kan legges. Her i hordnesskogen var flere møtt opp for å protestere mot å velge dette alternativet.

Foto: Tone Berge / NRK
Laster innhold, vennligst vent..

La terminalen ligge i sentrum

Skuespiller Vibeke Flesland Havre holdt i dag et sterkt innlegg for politikerne til fordel for Hordnesskogen. Hun frykter politikerne velger å legge terminalen der, og dermed ødelegger for naturen og båthavnen ved Raunefjorden.

Hun vil at terminalen skal være der den er, i Bergen sentrum.

– Jernbaneverket har i en god analyse vist at det beste stedet å legge en godterminal er der den ligger, på Nygårdstangen, eventuelt å utvide den til Dokken. Det er det eneste riktige stedet å legge en terminal, sier Havre.

Flere skoler og idrettslag bruker Hordnesskogen aktivt, og det vil være dårlig samfunnsplanlegging å legge den der, ifølge Havre.

– Hordnesskogen er et av de mest brukte rekreasjonsområdene i Bergen, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..

Viktig med engasjement

Politikerne møtte protester ved hvert av stoppene på befaringen i dag.

– Det er helt åpenbart at er så stort engasjement blant befolkningen i Bergen gjør inntrykk. Og vi lytter gjerne til de innspillene de har å komme med, sier leder for komité for miljø og byutvikling i Bergen, Geir Dale (Ap).

Også nestleder i komitéen Tor Woldseth (Frp) setter pris på engasjementet.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er viktig at folk viser engasjement for sitt nærområde. Dette er et stort tiltak, et av de større tiltakene arealteknisk som vi kommer til å bygge i Bergen, sier Woldseth.

Det er flere kriterier som må på bordet og vurderes før politikerne bestemmer seg.

– Vi vil nå lytte til de signalene som kommer, men det er viktig at vi politikere ser litt forbi de enkelte lokale miljøene, og ser hva som kan tjene byen best når vi skal ta en endelig beslutning, sier Dale.

Se området som vurderes for ny godsterminal.
Se området som vurderes for den nye godsterminalen

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik