Normal

Glemmer livsviktige vaksiner før juleferie i tropiske strøk

Tusenvis av nordmenn feirer julen i tropiske strøk, men mange glemmer vaksinene. I fjor ble hundre nordmenn innlagt på sykehus med alvorlige tropiske sykdommer.

Tusenvis av nordmenn feirer julen i tropiske strøk. I fjor ble hundre av disse innlagt på sykehus med alvorlige tropiske sykdommer.

Foto/redigering: Infrid Berge Fossåskaret

– Jeg tar vaksiner for å være tryggest mulig. Det er ikke gøy å reise til østen, bli bitt av en mygg og bli så sengeliggende, sier Mats-Erik Madsen.

Mats-Erik Madsen

UTE I GOD TID: Mats-Erik Madsen skal ta de anbefalte vaksinene før han drar til Thailand.

Foto: Ingfrid Berge Forssåskaret / NRK
Kristine Mørch, overlege ved tropesenteret på Haukeland sykehus

ADVARER: Overlege Kristine Mørch forteller at mange nodmenn blir syke etter ferie i tropiske strøk.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Han skal til Thailand om to måneder, og skal ta de anbefalte vaksinene før han reiser.

Thailand ligger på ferietoppen for flere tusen reisende nordmenn i desember. Langt fra alle tenker på vaksiner før de drar, men slike ferier er ikke som en helt vanlig sydentur.

– Hvis man skal på for eksempel jungelsafari når man er på ferie i Thailand, anbefaler vi å ta vaksiner, forteller Line Charlotte Johnsen Rolfsnes ved Ticket feriereiser.

Får alvorlige sykdommer

Mange nordmenn ble syke etter endt ferie i fjor, fordi de droppet vaksinasjon og forebyggende medisin. Vel hundre av disse ble innlagt på sykehus med alvorlige tropiske sykdommer.

– Det er blitt vanlig å reise til eksotiske reisemål, for eksempel Vest-Afrika. Folk tenker på det som et vanlig reisemål, men der er det tropiske sykdommer man skal vite om, sier Kristine Mørch, overlege ved tropesenteret på Haukeland sykehus.

Mellom femten og tretti nordmenn kommer hjem med hepatitt A og B hvert år. Disse, tyfoidfeber og malaria kan alle være dødelige sykdommer. Men det er lett å beskytte seg, for alle disse finnes det vaksiner mot.

Vær ute i god tid

Flere av sykdommene krever vaksiner i flere omganger, som hepatitt A og B. De som skal på juleferie til tropiske strøk er derfor sent ute dersom de ikke har vaksinert seg.

– Hvis du skal til et tropisk land, bør du søke reisemedisinsk rådgivning i god tid på forhånd, sier Mørch.

Les også: Norsk turist ramma av denguefeber på Madeira