Hopp til innhold

Gjør suksess med brukte brudekjoler

Brukthandel og bytting av varer og tjenester øker kraftig i Norge. På Sotra er Norges første bruktbutikk for brudekjoler blitt en suksess.

Vi deler biler, gressklippere og hus.Brukthandel og bytting av varer og tjenester øker kraftig. På Sotra gjør Norge sin første brukthandel for brudekjoler suksess.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Her er det masse fine kjoler. Det gjelder bare å finne den rette, sier Ida Doksæter, samtidig som hun leter etter den perfekte brudekjolen.

Ellen Kristine Kraakenes hjelper til. Hun har drevet Norges største brudekjolesalong i årevis, men selv om hun elsker glitter og glam hadde hun problemer med bruk og kast-samfunnet.

Nå stiller hun med lokaler og ekspertise, og deler fortjenesten med kjolens eier. Den nye eieren som overtar kjolen sparer tusener. En vinn situasjon.

– Jeg tenker vi begynner å bli litt mer forsiktig med pengene våre. Dessuten er vi litt mer oppmerksomme på miljøvern, og litt mer oppmerksom på at den fråtse-kulturen vi har hatt den er ikke så smart for fremtiden, sier Kraakenes til NRK.

Får skryt av NHH-professor

Tor W. Andreassen er professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han er leder for et arbeid som skal fremme innovasjon og gründervirksomhet i Norge, og synes at ideen med gjenbruk av brudekjoler er god.

– Det er vidunderlig at vi slipper å trekke på jordens ressurser for å tilfredsstille et personlig behov i en liten periode, sier Andreassen.

Tor W. Andreassen

SKRYTER AV IDEEN: Professor Tor W. Andreassen ved NHH mener de unge er mer opptatt av dette enn foreldrene.

Foto: BI

Dele- økonomien er på full fart inn i alle deler av samfunnet. Noen få eier, vi andre leier. Vi deler biler, gressklippere, bolig og klær og nå altså også brudekjoler.

– Dette er også en del av den nye grønne bevegelsen som de unge er mer opptatt av enn deres foreldre, sier professor Tore W. Andreassen.

Tilbake til røttene

– Menneskene har alltid delt med hverandre. Det man gjør her er egentlig å gå tilbake til røttene, sier digital rådgiver og klima-aktivist, Anders Waage Nilsen.

– Deling er mer rasjonelt enn å eie. De siste 40 årene har vi hatt en helt abnorm forbruksvekst. Det er det unaturlige. Nå er vi på vei tilbake til en fornuftig måte å gjøre ting på i en verden som er preget av begrensede ressurser.

Anders Waage Nilsen

DELING ER IKKE NOE NYTT: – Delekulturen har alltid vært viktig blant mennesker, sier Anders Waage Nilsen.

Foto: NRK