Hopp til innhold

Gjensyn med marinen for Haakon

Kronprins Haakon fikk et gjensyn med Sjøforsvaret da han torsdag fulgte en internasjonal marineøvelse utenfor Bergen.

- Det er hyggelig å være tilbake. Jeg var selv i Sjøforsvaret i fire år, og det er fint å se at mye går framover, sier kronprins Haakon mens han følger øvelsen fra KV Andenes.

Kronprins Haakon

PÅ GAMLE TOMTER: Kronprins Haakon var stasjonert på Haakonsvern da han tok sin militære utdanning.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Kronprinsen fikk sin militære utdanning i Sjøforsvaret, og han
har graden flaggkommandør.

Bording av fartøy

Fra brua på kystvaktfartøyet, som lå i Fanafjorden, fulgte han et bordingslag fra Kystjegerkommandoen som tok seg om bord på et mindre skip. Dette er en situasjon som kan oppstå blant annet ved inspeksjon av fartøyer.

- Det var spennende å se hvordan de løste dette oppdraget. Det er jo en aksjonsform som kanskje blir mer aktuell framover, sier kronprinsen.

Foruten norske fartøyer med to fregatter i spissen, deltar skip fra Nederland, Tyskland og Danmark i øvelsen.

Fornøyd med øvelse

- Det er fint å se hvordan ulike fartøytyper øver sammen og at de har funnet fram til måter å gjøre dette på som er interessant også for samarbeidspartnerne våre, sier kronprinsen.

Han fulgte øvelsen i noen timer fra kystvaktfartøyet Andenes, og fikk orientering av øvelsesledelsen. Deretter gikk han om bord i KNM Helge Ingstad, en av de nyeste fregattene, der han fikk en grundig omvisning.

Kronprinsen synes det er positivt at Sjøforsvaret har fått en rekke nye fartøyer siden han selv tjenestegjorde på første del av 1990-tallet.

- De største endringene siden min tid er nok de nye fartøytypene Sjøforsvaret har fått, som for eksempel fregattene. Men når det går på holdninger og innstillinger og måter å løse oppdragene på, så synes jeg det er mye likt som da jeg selv var inne, sier kronprins Haakon.

Ubåtkrig

Kommandør Henning Amundsen forteller at øvelsen går over tre uker og den omfatter en rekke fartøytyper.

- Under øvelsen vil vi satse på antiubåtoperasjoner og det blir kurs for ubåtsjefer fra Norge og en rekke andre land, forteller Amundsen.

De to fregattene Helge Ingstad og Otto Sverdrup skal bekjempe ubåtene, og offiserer som skal bli ubåtsjefer vil bli satt på harde prøver for å finne ut om de passer til oppgaven. Den første uken foregår øvelsen nær Bergen, men senere flytter fartøyene seg til andre deler av Vestlandskysten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.