Flynerder bygger Flesland på nytt

Norske flyinteresserte bygger et virtuelt Norge i verdens største flysimulator. Sist ute er en svært naturtro utgave av Bergens flyplass.

Norske flynerder har bygget opp Norges to største flyplasser – i detaljrike digitale versjoner som skaper beundring blant flynerder over hele verden.

Andrew Thomsen står bak arbeidet med på egen hånd å bygge opp flere norske landingsplasser til simulatoren Flight Simulator X. Den kjente «flysimmen» har millioner av brukere verden over, og brukes ofte av profesjonelle piloter til øving.

Sprees til hele verden

Nå kan de lande på et Flesland som aldri har sett bedre ut.

– Jeg bygget egentlig disse flyplassene kun til bruk på min egen datamaskin, men de er blitt mer og mer populære og blir lastet ned fra hele verden, forteller Thomsen.

Andrew Thomsen

FLYENTUSIAST: Andrew Thomsen bygger flyplasser på fritiden.

Foto: Privat

Han var ikke fornøyd med Microsofts egen versjon av Gardermoen i simulatoren og bestemte seg derfor å lage sin egen utgave. Sammen med andre interesserte fikk han skapt en ny terminal, og laget landskap basert på flyfoto fra Oslo kommune. Den ble svært populær og er lastet ned av tusenvis av flyfans.

Det siste året har han jobbet med en ny og bedre versjon av Flesland. Den er foreløpig ikke spredd til mange, men skal etter planen legges ut norske og internasjonale flysim sider i høst.

Kommunen trådde til

Da får resten av verden tilgang på et Flesland som ifølge Thomsen selv er svært naturtro.

– Da Microsoft laget flysimulatoren kunne de ikke lage alt like detaljert, og Norge havnet litt i bakgrunnen med kjedelige grønne omgivelser og et par amerikanske bygninger.

Se video: Slik er det å lande på Flesland (TIPS: endre kvaliteten til HD!). Laget av Benjamin Hennes.

For å gjøre Norge mer spennende har fansen derfor «bygget» mye selv. Da nye Flesland skulle tegnes opp, fikk flyfansen uvurderlig hjelp fra Bergen kommune. Mens kjøp av flyfoto vanligvis er svært dyrt, fikk Thomsen tilgang på flere av kommunens flyfoto.

Dermed kunne de lage en svært troverdig gjenskapelse av hele området rundt Flesland, med bygninger, landskap og veier i stedet for bare et flatt grønt landskap.

– Skummelt realistisk

– Arbeidet med Flesland begynte for mange år siden med å lage litt mer realistisk gress og en ny rullebane. Nå har vi fått bygget et terminalbygg som er en kopi av den virkelige, blant annet med gjennomsiktige vinduer på fasaden.

– Nå er det blitt skummelt realistisk. Jeg fryser i stolen når jeg selv ser det.

Thomsen understreker at mange har bidratt. Selv har han stått for arbeidet med bakkeområdet på Flesland, og å sy det hele sammen. Andre/Geir Grønlien har ”bygget” bygningene eller kartlagt hele rullebanen.

– Alt er gjort basert på en database som heter AIP Norway, og er det som flygerne bruker. Dermed blir det veldig nøyaktig. For eksempel er runway og alle flyparkeringene etter de samme koordinatene som i virkeligheten, sier Tønsberg-karen.

Se video: Slik er det å ta av fra Flesland (TIPS: endre kvaliteten til HD!). Laget av Benjamin Hennes.

Har gjenskapt mye av Norge

Fra før er Gardermoen bygget i ny og naturtro versjon, mens 33 andre norske flyplasser er oppgradert fra originalen. Flesland blir den andre høykvalitets landingsplassen i simulatorversjonen.

Flightsim-brukerne er selv med på å bygge ut og forbedre simulatoren med egne versjoner av flyplasser i hele verden. I Norge kan de fra før blant annet fly over og lande på norske fregatter på seiling gjennom fjordene og oppleve landing i svært krevende omgivelser på Svalbard – alt takket være norske kreative flyentusiaster.

Når et detaljrikt Bergen med sin egen flyplass slippes senere i år, blir Norge bare enda mer populært å reise til i den virtuelle flyverden.

– Vi får allerede e-poster fra hele, som er overveldet over hvordan miljøet her er. Når en har så flotte flyplasser, gjør det slik at du bare har lyst å fly i Norge. Utlendingene er stadig vekk imponert over hvordan det ser ut når de kommer hit.