Gir penger til brannmuseum: – Dette vil bli en attraksjon kjent langt utover Bergen

Det som kan bli Norges største brannmuseum blir en realitet. Onsdag vedtar bystyret i Bergen å gi 150.000 kroner til prosjektering, men utbyggingen vil kreve flere titalls millioner.

Øyvin Konglevoll og Marianne Nielsen

LYSTIG: Det var god stemning da Øyvin Konglevoll, lederen i Bergen Brandkorps Historielag, og Bymuseet-direktør Marianne Nielsen, møttes på gamle brannstasjon for å presentere planen for det nye brannmuseet tirsdag.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Dette her er banjeren. Det er akkurat som på en seilskute, en sovesal. Her lå de, på rekke og rad, forteller brannveteran Øyvin Konglevoll (64), leder for Bergen Brandkorps Historielag.

Han har tjuvstartet museumsguidingen. På gamle Bergen hovedbrannstasjon er det en gledens dag.

Onsdag skal bystyret vedta å bygge et brannmuseum på den gamle stasjonen. I mai bestemte byrådet i Bergen at den gamle brannstasjonen skulle bli brannmuseum. Gamle brannbiler og utstyr fra 1600-tallet skal forbli på stasjonen, og stilles ut til interesserte bergensere og tilreisende.

Det vil trolig bli Norges største brannmuseum, og sannsynligvis også blant brannmuseene med best tilgjengelighet og åpningstid.

– Hvis dette blir skikkelig, blir det en attraksjon som vil bli kjent langt utover bygrensene, tror Konglevoll.

Øyvin Konglevoll viser

VETERAN: – Jeg startet som sommervikar i brannvesenet i 1975. Da var jeg 18 år og kjørte utrykning. Jeg hadde hatt lappen i tre måneder. Alt var mye artigere før i tiden, sier Øyvin Konglevoll.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Foreslo budsjett uten museumspenger

Men det er et hvis. Selv om byrådet i mai vedtok brannmuseet, lå det ikke penger i budsjettet til å begynne på det.

Bystyremedlemmer fra byrådspartiene var blant dem som fikk overbevist eget byråd om å sette av penger på budsjettet for 2017.

Museet får en 20 prosent prosjekteringsstilling til 150.000 kroner.

– Det er ikke rare summen, men det gir en visshet om at dette nå er i gang, sier Konglevoll.

Rapport: Krever 64 millioner

55 millioner trengs for å bygge om til museum, viser en utredning fra Bymuseet fra 2009. Justert med SSBs konsumprisindekskalkulator tilsvarer det 64 millioner i 2016-kroner. I tillegg kommer driftskostnader.

Marianne Nielsen

TIDLIG JULEGAVE: Museumsdirektør på Bymuseet, Marianne Nielsen, jubler over at brannmuseet er et steg nærmere dagens lys.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Dette er et viktig politisk signal. Mye mer penger trengs for å realisere dette, men det viser at de er villige til å forplikte seg til å bygge museet. Her er det også gjort en jobb på bakrommet, siden det ikke lå inne i det opprinnelige budsjettforslaget, sier Marianne Nielsen, direktør på Bymuseet.

Hun håper at museet vil være klart om fem år, men tør ikke love noe.

– Nærmere fem år enn 15 år

Brannmuseet vil nå bli tatt med i reguleringsplanen for rådhuskvartalet. Når det er under Bymuseet, vil det også kunne få penger fra stat og fylkeskommune.

Kulturbyråd Julie Andersland (V) sier at byrådet skal få til museet.

– Jeg er glad for bystyret fikk inn pengene nå, slik at vi kommer i gang med utredningsarbeidet.

– Hvorfor var det ikke inne fra begynnelsen av?

– Det handler om prioriteringer. Det er dessverre ikke penger til alt. Vi har sagt at det skal bli et museum, og har lagt inn 750.000 kroner i driftsmidler fra 2019.

Hun tør imidlertid ikke love når det står ferdig.

– Jeg håper det er nærmere fem år enn 15 år, i hvert fall, sier Andersland.

Les mer om brann i Bergen: