Gir opp å tvinge Vestlandet sammen

– Jeg tror ikke det går an å tvinge et fylke av Rogalands størrelse inn i en vestlandsregion mot sin vilje, sier lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).

Helge Andre Njåstad sitter med fingeren mot kinnet og leder haka på knyttneven i stortingssalen

SKUFFET OVER HORDALAND: – Jeg er litt skuffet over at Hordaland, så raskt etter Rogaland sitt nei, valgte kun å satse alt på Sogn og Fjordane, og ikke lenger tenke den store tanken, sier Helge André Njåstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I forrige uke signerte Hordaland og Sogn og Fjordane avtalen om å slå seg sammen til ett fylke, etter at Rogaland i desember sa nei til å bli med i en stor vestlandsregion.

Erik Skutle

Erik Skutle (H)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I helgen åpnet imidlertid sentrale Høyre-politikere fra Hordaland for å tvinge Rogaland inn.

– [ ...] ingenting er tapt. Det er Stortinget som bestemmer det til slutt, sa leder for hordalandsbenken på Stortinget, Øyvind Halleraker (H), til BT.

– Det jeg primært ønsker er at man skal snakke sammen på nytt og finne en omforent løsning der alle tre er med. Hvis det av en eller annen årsak skulle vise seg vanskelig, åpner jeg også for å kunne bruke tvang, sa partikollega og stortingsrepresentant Erik Skutle til NRK søndag.

Rogaland Høyre: – Det er dødt

Men den tanken sier Rogaland Høyre nå at partikollegaene i nord bare kan glemme.

– Et enstemmig fylkesting i Rogaland sa nei. At Høyre i Hordaland nå prøver å gjøre noen krumspring, får være deres utfordring, sier Janne Johnsen, Høyre-gruppeleder i Rogaland fylkesting, i Politisk kvarter mandag.

– Så et trepartssamarbeid på Vestlandet er nå dødt?

– Ja, det ble dødt når fylkestinget i Rogaland gjorde sitt vedtak i desember, sier Johnsen.

Janne Johnsen på Sunnfjord hotell

SIER NEI: Janne Johnsen, gruppeleder for Høyre i Rogaland fylkesting.

Foto: Aleksander Åsnes / NRK

Njåstad: – Skuffet over Hordaland

Lederen i kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), har tidligere kritisert Hordaland for avtalen med Sogn og Fjordane. Den kritikken står han ved.

– Jeg er litt skuffet over at Hordaland, så raskt etter Rogaland sitt nei, valgte kun å satse alt på Sogn og Fjordane, og ikke lenger tenke den store tanken. Som hordalending mener jeg at hvis vi skal bli en motmakt mot Østlandet og hovedstadsområdet, bør Stavanger og Bergen, og Rogaland og Hordaland, være i samme region. Det er også naturlig når vi skal bruke masse milliarder på å knytte byene sammen med Rogfast og Hordfast, sier Njåstad.

Signering

SIGNERTE: Fylkesvaraordfører i Hordaland, Pål Kårbø, og Jenny Følling, fylkesordfører i Sogn og Fjordane, signerte i forrige uke avtalen mellom de to fylkene.

Foto: Mette Anthun / NRK

– Kan ikke tvinge Rogaland

Lederen for kommunalkomiteen har tidligere åpnet for å bruke tvang på Vestlandet, men også sagt at håpet om det svant etter avtalen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane.

Nå sier Njåstad at tvangstanken er lagt bort, selv om han håper Rogaland vil delta i samtaler om andre typer samarbeid.

– Jeg mener man bør sette seg ned og snakke litt mer lokalt. Men jeg er ikke fullt på den linjen til Skutle, om at man fra Stortinget skal si at det blir tvang.

– Vil du avvise at det blir brukt tvang?

– Jeg har ikke fullmakter til å avvise eller bekrefte noe som helst. Men jeg tror ikke det går an å tvinge et fylke av Rogalands størrelse inn i en vestlandsregion mot sin vilje. Men jeg tror det ville tjent både Rogaland og Hordaland å snakke litt videre om hvordan man skal håndtere dette, sier Njåstad.

Ifølge BT er Frp det eneste partiet som tidligere har uttrykt tydelig at de vil bruke tvang mot Rogaland. Venstre og KrF ser begge ut til å si nei til tvang, mens det ikke er avklart hvordan Høyre vil stemme.