Gir bort monster-squash etter tropesommer

Bonde måtte ta grep for å unngå matsvinn da åkeren på rekordtid modnet frem hundrevis av gigantiske squash.

Clara Escala Crusells med gigant-squash

NESTEN AGURKNYTT: – De største er på størrelse med en nyfødt baby. Her er frivillig Clara Escala Crusells med et eksemplar.

Foto: Katinka Kilian

Bøndene på Undeland gård i Ulvik har hatt nok å henge fingrene i den siste uken. I det strålende sommerværet bråmodnet flere hundre gigantstore squash.

Mengdene av grønnsaken var for store til at gårdens 100 andelshavere kunne klare å ta det unna.

– Klarer ikke bli kvitt alle

– Nå har de fått squash i flere uker på rad. Det er så store mengder at vi ikke klarer å bli kvitt det, sier Katinka Kilian, daglig leder og gartner ved Undeland Gard.

Squashen blir derfor gitt bort gratis. I et Facebook-innlegg ber Kilian om hjelp til å bruke avlingen.

På butikken Reindyrka i Bergen kan man hente seg et gratis eksemplar. Her har etterspørselen vært stor.

– Det er stort engasjement rundt matsvinn. Vi har fått veldig fine tilbakemeldinger, forteller Kilian.

Mann i butikk holder opp en normal squash og en gigantisk squash

STOR VS NORMAL: Mikkel Nordtveit i butikken Reindyrka viser frem en av giga-squashene og en vanlig squash.

Foto: Anja Eilertsen

– Utnytt ressursene

Bråmodning som en følge av årlige variasjoner i vær og temperatur er et velkjent fenomen, ifølge Norsk bondelag.

– Når været legger denne siden til, kan man risikere at avlingene får det litt travelt, sier andre nestleder Frøydis Haugen.

– Det kan godt være at variasjonene har blitt større med årene. Men det er helt naturlig at været varierer, legger hun til.

Det viktigste er at produktene blir høstet og brukt som mat, og at det ikke blir matsvinn, ifølge henne.

– Det er viktig at forbrukerne er oppmerksom på å utnytte de ressursene vi har, og handler norske produkter når de finnes. Slik unngår vi at avlingene blir svinn.

Squash frå Undeland gard i Ulvik

VEKST: Også etter at de høstet gigant-squashene har det kommet nye squash til på Undeland gård.

Foto: Katinka Kilian / Privat

Blir stresset av temperaturen

Men kan squash-fenomenet i Hardanger knyttes til klimaendringer?

Førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er ekspert på bråmodning på bær og frukt, men er ikke sikker.

– Det er først og fremst lokale værforhold som forårsaker slike bråmodninger, sier hun.

– Når planter bråmodner slik, får de en fysiologisk reaksjon fordi den blir stresset av for eksempel temperaturen. Planten forteller seg selv at den må modne raskt for å sikre avkommet sitt.

Bonde Katinka Kilian

VIL UNNGÅ MATSVINN: Katinka Kilian dyrker grønnsaker på gården i Ulvik.

Foto: Alexa Graf / Privat

Squash modner om sommeren, og Remberg tror plantene på Undeland gard har fått det varme været på akkurat rett tidspunkt.

– Disse squashplatene har fått en skikkelig boost helt på slutten av modningstiden, og fått en kraftig økning akkurat i den tiden de vokser mest. Med varmere somre over tid vil man kunne se at planter som modner om sommeren oftere kan få en slik økning og bli unormalt store.

Les også: Hva er forskjellen på vær og klima?