NRK Meny
Normal

Vant ekstrem-skirenn med ti minutters pulktrening

– Dette er Vinter-Norge på sitt aller vakreste, sier den slitne, men lykkelige vinneren Trygve Markset (26).

Trygve Markset vinner Expedition Amundsen 2016

SLITEN VINNER: Trygve Markset har akkurat gått i mål som vinner av Expedition Amundsen 2016. Oslokaren har aldri gått med pulk og knapt brukt fjellski tidligere, men imponerte alle i det 100 kilometer lange skirennet.

Foto: Stig-Are Mauland

Klokken 12.30 fredag gikk oslokaren i mål etter å ha vært ute på knallhard skitur over Hardangervidda i nærmere ett døgn.

Skirennet Expedition Amundsen går fra Haukeliseter til Maurset i Eidfjord. Deltakerne går 100 km på ski med 40-kilos pulk og følger i Roald Amundsens skispor.

– Helt fantastisk å gå til topps, men først og fremst var det en nydelig tur over fjellet. Jeg så blant annet en flokk villrein på 300-400 dyr, sier Trygve Markset til NRK.

Trygve Markset vinner Expedition Amundsen 2016

PÅ PODIET: Trygve Markset står på podiet som vinner av Expedition Amundsen 2016.

Foto: Stig-Are Mauland

Debuterte med pulk

26-åringen er tidligere aktiv langrennsløper med NM-gull i stafett for junior. Han har flere topp fem-plasseringer i norgescup bak seg, samt flere år som collegeløper i USA og Canada. For to år siden la han opp på toppnivå.

Thomas Andersen

SØLVINNEREN: Thomas Andersen passerer målstreken.

Foto: Stig-Are Mauland

Torsdag stilte han på startstreken for arbeidsgiveren Amundsen Sports i ekstremløpet over vidda som var ferdig først ett døgn senere.

– Alt jeg hadde av pulktrening var ti minutters oppvarming, så jeg brukte de første timene til å bli vant til pulken. Det har kommet 50-60 centimeter nysnø så det ble litt ekstra tungt å gå. Markørene gjorde en god jobb med å tråkke spor den siste delen, sier Markset.

Slo fjorårsvinneren

Startskuddet gikk 12.30 torsdag. Underveis hadde deltakerne åtte timer pålagt hvilepause. På start veide pulken 45 kilo, da han kom i mål var den 40,4 kg og akkurat innenfor grensen.

Han slo den tidligere Amundsen-vinneren Thomas Andersen, som i år måtte ta til takke med sølv i den individuelle klassen der 50 kvinner og menn stilte til start. 69 lag er med i teamklassen.

Du kan lese mer om løpet, og se hele resultatlisten, på arrangørens hjemmeside.

LES OGSÅ: Delt førsteplass i Expedition Amundsen

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.