NRK Meny
Normal

Giftlokket la seg over Bergen

Luftkvaliteten i Bergen sentrum var svært dårlig i går kveld.

Giftlokket sett fra Sandviksbatteriet

LOKK AV DÅRLIG LUFT: Fra Sandviksbatteriet kunne man skimte lokket som la seg over Bergen sentrum søndag.

Foto: Sølve Rydland

Søndag ettermiddag la det såkalte giftlokket seg over Bergen. Både måleren på Danmarks plass og ved rådhuset i Bergen viste røde verdier av svevestøv, PM2,5, i luftkvaliteten.

Røde verdier betyr "betydelig helserisiko".

– PM2,5 er det mest finmaskede svevestøvet. Det er ikke så mye trafikk på søndagskvelden, så det er nok vedfyring som gir disse forhøyede verdiene, sa vakthavende statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ved Værvarslinga på Vestlandet til NRK i går kveld.

Svevestøv deles inn i to kategorier. Det groveste, PM10, som kommer av veistøv og dieselbiler, og PM2,5, finmasket svevestøv som kommer fra vedfyring og eksos.

– Kan bli verre

Årsaken til at luften blir så dårlig skyldes værfenomenet inversjon som kommer etter en stabil periode med kaldt og klart vær. Da dannes det såkalte giftlokket.

– Det er først etter klokken 19 at verdiene har blitt så høye. De kommer nok til å fortsette å stige den første delen av natten, så daler de litt igjen, forteller Solbrekke.

– Men verdiene kan stige og bli enda høyere i morgen når det er rushtrafikk, advarer hun.

På nettstedet Luftkvalitet kan du følge med på hvor forurenset luften i Bergen er akkurat nå.

Ida Marie Solbrekke

KAN BLI VERRE: Luften kan bli verre i morgenrushet i morgen, men så kommer lavtrykket og renser luften, forteller statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke.

Foto: Vervarslinga

Lavtrykk på vei

Situasjonen med dårlig luft vil ikke bli langvarig. Mandag kommer det et lavtrykk innover kysten.

– Dette lavtrykket kommer med nedbør som renser luften. Men det er altså ikke sikkert dette kommer inn før etter rushtrafikken, sier Solbrekke.

Et kjent problem

Bergen har lenge slitt med dårlig luftkvalitet. Spesielt når det blir klarvær om vinteren og temperaturforskjellar i høyden, såkalt inversjon, slik som i dag.

Kommunen har bestemt seg for å innføre køprising, som ett av tiltakene for å forbedre luften i Bergen. Tidligere i oktober ble det kjent at Norge ble dømt for dårlig luftkvalitet i både Oslo og Bergen i EFTA-domstolen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik