NRK Meny
Normal

Giardia i Meland

200 soldater på heimevernsøvelse kan ha fått parasitter gjennom drikkevannet.

Prøver av vannet fra Skjelanger fort i Meland viser funn av parasittene Giardia og Cryptosporidium, i tillegg til høye verdier av E.coli.

- Vi vet ikke hvor mange som kan ha blitt syke av vannet, sier kommuneoverlege i Meland, Tord Moltumyr. Hittil har han fått melding om at fem personer er syke, men tallet kan være høyere.

Fra hele landet 

- Soldatene er spredt rundt hele landet, og dette er friske, unge menn som i utgangspunktet ikke er blant dem som går mest til lege, så det kan hende at flere er smittet, sier Moltumyr.

Han oppfordrer alle som er blitt syke etter opphold ved Skjellanger fort til å gå til lege, slik at en mulig parasitt-smitte kan avdekkes.

 

Giardia-parasitt
Foto: Scanpix/AP

 

Marinesoldater kan også være syke

I tillegg til Heimevernet har Sjøforsvaret hatt øvelse på Skjelanger fort, og dermed kan også marinesoldatene ha drukket vann med parasitter.

Kommuneoverlegen la ned forbud mot all bruk av drikkevann fra fortet den 27. oktober. En militærlege hadde da anbefalt koking av vannet et par dager tidligere.

I tillegg til parasittene ble det også funnet høye verdier av E.coli-bakterier i drikkevannet, og det er foreløpig usikkert hvilke smittestoff som er årsak til sykdom hos soldatene.

Også tre private husstander får vann fra Forsvarets vannkilde, de må nå koke vannet.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.