GHB-bølge i Bergen

Haukeland sykehus bekrefter at det i helgen har vært minst ett, mulig to, dødsfall etter GHB-overdoser i Bergen denne helgen.

GHB-beslag

Det livsfarlige partydopet GHB har ført til mange overdoser i Bergen.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Overfor nrkhordaland.no bekrefter kommunikasjonsrådgiver Camilla Crone Leinebø i Helse Bergen at det har vært et overdosedødsfall i helgen.

Søndag morgen tok en ung askøymann overdose. Mandag døde han. Dette bekreftes også av Herfnkell Thordason, assisterende avdelingsdirektør ved medisinsk avdeling på Haukeland sykehus.

LES: GHB-bruken øker | Første GHB-dødsfall

Kan være to overdoser

Thordason sier at sykehuset har hørt om en mulig dødelig overdose til i helgen. Men dette skal være et dødsfall der den forulykkede ikke skal ha vært innlagt på sykehus.

– Jeg kjenner ikke omstendighetene i denne saken godt nok. Men saken har vært oppe på morgenmøte her, sier Thordason.

LES: Fant GHB-lager hos 20-åring

GHB-bølge

GHB-sakene fra helgen er et symptom på en svært dyster utvikling når det gjelder misbruk av partydopene GHB og GBL.

I fjor registrerte Helse Bergen 193 sykehusinnleggelser etter slike overdoser. I januar måned i år er tilsvarende tall 38.

LES: Lurer fengselet trill rundt med GHB

Lager stoffet selv

– Vi sitter med et bestemt inntrykk av at problemet er økende. I samtaler med pasienter kommer det også frem at enkelte ungdommer lager stoffet selv. Det er svært farlig å bruke GHB, blant annet fordi forskjellen mellom rus og dødelig overdose er svært liten. De færreste vet noe om dosering, sier Thordason.