Tarjei (7) slo løpskongen i spurten

Løpslegenden Haile Gebrselassie har et helt spesielt forhold til Knarvik og Norge. I dag løp han om kapp med norske tredjeklassinger - og tapte mot syv år gamle Tarjei.

Haile Gebrselassie i Knarvikmila

SLO KONGEN: Her går syv år gamle Tarjei Wiltensen forbi Haile Gebrselassie på målstreken.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Han slo meg! Den gutten har absolutt et stort potensial!

Det sier langdistanselegenden Haile Gebrselassie, etter å ha blitt spurtslått av syv år gamle Tarjei Wilkensen på Knarvik stadion.

Tarjei (7 ½): - Jeg bare spurtet

Etioperen besøker Norge denne helga for å delta i Knarvikmila. Den verdenskjente friidrettsutøveren har et spesielt forhold til løpet utenfor Bergen, som er ett av de største mosjonsløpene i Norge.

Haile Gebrselassie

SKRØT: Han hadde en fantastisk teknikk, sier Haile Gebrselassie om Tarjei.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Gebrsellasie har to OL-gull, 27 verdensrekorder og regnes av mange som tidenes beste langdistanseløper. Han gjestet Norge og Knarvikmila for andre gang i dag, og stilte som hare da 3. klassingene løp sin 1,1 kilometer lange Minimila.

Først i mål kom Tarjei (7 ½), med verdensmesteren hakk i hæl.

– Jeg bare spurtet! Jeg kom i mål før han, men jeg tror ikke jeg er raskere enn ham. Det var veldig gøy, og veldig kjekt. Nå er jeg veeeldig sliten, sier 7-åringen selv etter løpet.

I hjemlandet kommer ikke paven, statsministeren og presidenten nær ham i popularitet. Det er ingen som helt skjønner at han kommer på besøk til oss.

Bjørn Arne Mo, leder for Etiopiaprosjektet

Deltar i løpet for andre gang

Han var ikke helt sikker på navnet på mesteren han hadde løpt sammen med, men visste hvem han var.

– Jeg vet ikke hva han heter, men han er hvert fall veldig god å springe. Det er veldig bra at han er med, og han kan hjelpe andre unger å løpe raskere, smilte Tarjei etter målgang.

Gebrselassie i Knarvikmila

JUBLET: 3. klassingene i Minimila under Knarvikmila kunne juble over å ha selveste Haile Gebrselassie som hare.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Gebrselassie er på besøk til Norge og Knarvikmila for andre gang, som ambassadør for samarbeidet mellom løpet og Gebrselassies utviklingsprosjekt hjemme i Etiopia.

– Det var fantastisk å være her, med alle ungene. Dette handler om å motivere unger til å drive med idrett, og dette er helt herlig, sier Gebrselassie til NRK.no.

Megakjendis i hjemlandet

Legenden var full av lovord om syv år gamle Tarjei fra Austrheim.

– Jeg løp sammen med ham hele veien, og fulgte med på bevegelsene og løpeteknikken hans. Jeg tror foreldrene hans må sørge for at fortsetter med dette, for han kommer til å bli en god løper, sier Gebrselassie.

Den 39 år gamle friidrettskjempen er en megakjendis og et ikon i hjemlandet. Han er en viktig gjest når statsminister Meles Zenawi, som døde tidligere i august, skal gravlegges søndag. Men før den statlige begravelsen rakk Gebrselassie å tilbringe uken i Bergen og Knarvik.

LES OGSÅ: Sverre løper Knarvikmila for 30. gang | Her starter Knarvikmila-eventyret

– Knarvikmila veldig spesielt for meg

I flere år nå har Knarvikmila samarbeidet med Gebrselassies eget løp, «Great Ethipoian Run», om å samle inn penger til å hjelpe barn i Etipioa. Pengene fra

Bjørn Arne Mo

VERDENSSENSASJON: - Det er utrolig stort å få Gebrselassie til Norge, sier Bjørn Ane Mo. Han leder et samarbeidsprosjekt mellom Knarvik og Etiopia.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

løpene til de yngste barna i Knarvik går for eksempel uavkortet til Gebrselassies prosjekt.

– Knarvikmila er veldig spesielt for meg, for de siste tre årene har de støttet oss. Spesielt har pengene herfra gått til barn som har mistet foreldrene sine, sier han.

Det vakte stor oppsikt da Gebrselassie besøkte Knarvikmila i fjor. At han kommer tilbake i år for en andre gang er enda større, syns Bjørn Arne Mo, prosjektleder for Etiopia-prosjektet.

Les også: Knarvikmila sikret seg Gebrselassie

– Det er jo en verdenssensasjon at vi har fått ham opp her igjen. I hjemlandet kommer ikke paven, statsministeren og presidenten nær ham i popularitet. Det er ingen som helt skjønner at han kommer på besøk til oss, sier Mo.

Start Knarvikmila

TRANGT: Haile Gebrselassie var med som hare for 3. klassingene. På startstreken var det trangt om plassen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Nærmer seg 1.000.000 kroner

Han forteller at det med dugnad, innsamling og penger fra løpet i år nesten blir gitt 250.000 kroner til Etiopia fra Knarvik. Støtten fra Norge har de siste årene har snart kommet opp i en million kroner, og sørget for bygging og opprusting av skoler og barnehjem.

– Han har fortalt at han er veldig imponert over dette løpet, og at det treffer midt i hjertet hans. Jeg har vært på besøk hjemme hos ham, og han har en hel avdeling med medaljer fra karrieren. Midt i medaljesamlingen lå også deltakermedaljen fra Knarvikmila i fjor. Det viser hvor mye dette betyr for ham, sier Mo.

Løpskongen selv bekrefter det, og er svært klar for å komme tilbake til Norge.

– Det er flott å få en slik støtte fra Norge, og forholdet mellom de to løpene vokser hvert år, sier han.