NRK Meny
Normal

Går nattevakt for å lure båttyvene

Hver natt hele sommeren går disse karene, og kollegene i båtforeningen, nattevakter på skift. Så langt i år melder politiet om en markant nedgang i tyveri av båter og påhengsmotorer.

Går nattevakt mot båttyver

AKTIV INNSATS MOT TYVER: (Fra v.) Odd-Arild Nøstvedt og Frode Skjerlie i Bergens Motorbåtforening går organiserte nattevakter for å komme frekke båttyver til livs. Siden vaktordningen startet har antall skader og tyverier gått merkbart ned.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

– Nå er vi på vei opp i vaktbua vår. Herfra har vi god oversikt over hele området, og alle båtene våre, forklarer Frode Skjerlie til NRK.

Skjerlie er viseformann i Bergens Motorbåtforening, som holder til på Straumsgrend sør i byen. Her går medlemmene nattevakter på havna i hele sommerhalvåret.

De er langt fra den eneste båtforeningen i landet som har sett seg nødt til å innføre en slik ordning.

Nattevakter mot båttyver

NATTEVAKTER: (Fra v.) Odd-Arild Nøstvedt og Frode Skjerlie i Bergens Motorbåtforening mener det er nødvendig med en vaktordning mot båttyver. Foreningen ved Nordåsvatnet har 230 båtplasser.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Sene kvelder

– Jeg går i snitt to nattevakter per sesong. I sommerhalvåret er vi to personer på vakt hver natt for å forebygge tyveri og skader, sier Skjerlie, som har vært medlem siden 1992.

Foreningen ved Nordåsvatnet i har fem brygger og 230 båtplasser.

Nattevakten starter gjerne fra klokken 21.30 og fortsetter til langt ut i de små timer.

Utviklingen er gledelig og nedgangen i tyverier er merkbar. Vi håper det fortsetter slik.

Stian Romslo, politietterforsker

Nedgang i båttyverier

Forsikringsselskapene advarer mot frekke båttyver som også denne sommeren herjer langs norskekysten. Faktum er likevel at færre båter og båtmotorer blir stjålet, viser tall fra Hordaland politidistrikt.

Politidistriktet har registrert en nedgang på 30 prosent i tyveri av båter og påhengsmotorer hittil i år sammenlignet med i fjor. Status er at 70 båter og motorer er meldt stjålet.

Innsatsen hjelper

Det hjelper lite for de mange båtforeningene på Vestlandet, som bruker mye tid og penger på å holde tyvene fra livet.

– Vi hadde problemer tidligere, så derfor innførte vi vaktordningen og har nesten ikke hatt trøbbel med tyveri siden, sier karene i Bergens Motorbåtforening.

Stian Romslo

POLITIETTERFORSKER: Stian Romslo.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

– Gledelig utvikling

– Så langt viser tallene en nedgang sammenlignet med 2014. Utviklingen er gledelig og nedgangen er merkbar. Vi håper det fortsetter slik, sier politietterforsker Stian Romslo til NRK.

Romslo tror noen av årsakene til tyverinedgangen er at båtforeningene er blitt flinkere til å passe på, og melder fra når de ser noe mistenkelig.

– Folk melder oftere ifra når de ser mistenkelige folk og biler, noe politiet setter pris på, sier etterforsker Stian Romslo i Hordaland politidistrikt.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Se kampen fra 1. runde i cupen 18.04.18. Foto/teknikk: Rune Endre Larsen. Kommentator: Sindre Helgheim.