NRK Meny
Normal

Går i fotsporene til berømt norsk oppdager

Carl Lumholtz ble verdenskjent som oppdager etter sin ekspedisjon på Borneo. Hundre år etter skal Narve Rio (48) fra Bergen gå samme vei.

Borneo

I FOTSPORENE TIL OPPDAGER: Carl Lumholtz var en av de mest kjente oppdagerne i tiårene rundt år 1900. Nå skal Narve Rio fra Bergen sammen med Diego Zapatero fra Spania gå i Lumholz` fotspor.

Foto: Kulturhistorisk museum i Oslo / Privat

Som hjelp har vi med oss noen av bøkene Lumholz skrev om Borneo, og over 350 bilder.

Narve Rio

Forfatteren og fotografen Narve Rio er sammen med Diego Zapatero fra Spania klar for en historisk ekspedisjon.

Målet deres er å finne ut og dokumentere hvordan den ikoniske øyen Borneo i Stillehavet har endret seg siden den norske oppdageren Carl Lumholtz krysset øyen for hundre år siden.

Carl Lumholtz regnes som en av de store oppdagerne i tiårene rundt år 1900. I nesten 40 år utforsket han jungler og ørkenstrøk i Australia, Mexico og Borneo.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hodeskaller i en hule i East Kalimantan, Borneo

HULEFUNN: Hodeskaller i en hule i East Kalimantan, Borneo.

Foto: Narve Rio

Ble internasjonalt anerkjent

Lumholz ble internasjonalt anerkjent som naturviter, etnograf, forfatter, foredragsholder og fotograf, ifølge Norsk biografisk leksikon.

I 1915 og 1916 krysset han det sørøstlige Borneo som leder for en stor ekspedisjon.

Som første europeer trengte han sørfra opp en av Baritoflodens kildeelver og krysset vannskillet over til Mahakaham-elven, der han med utgangspunkt i et lengre opphold hos Peniheng-dajakene utforsket deler av Mahakahams øvre løp, før han fulgte elven ned til østkysten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Longhouse Borneo

GJENSKAPER BILDER HUNDRE ÅR ETTER: Bildet av en mann foran et «longhouse» på Borneo til høyre ble tatt av Carl Lumholz for hundre år siden. Det til venstre er Narve Rios langt ferskere fotografi.

Foto: Narve Rio / Kulturhistorisk museum i Oslo

Tar med seg Lumholz` bilder

Narve Rio skal sammen med fotografen Diego Zapatero følge i fotsporene til Lumholtz og legge bak seg den samme distansen for å portrettere dagens Borneo.

– Som hjelp har vi med oss noen av bøkene Lumholz skrev om Borneo, og over 350 bilder han tok av folk, steder og gjenstander, forteller Rio.

– Planen er å gå ut i fra Lumholz` bilder og tekst, og eksperimentere med hva vi kan få ut av det mens vi besøker de forskjellige stedene, sier han.

Planlegger utstillinger i Norge

Narve Rio og Diego Zapatero

GJENOPPDAGERE: Narve Rio og Diego Zapatero.

Foto: Privat

Rio og Zapatera bor i Indonesia og er vant til å reise i utkantene i Asia.

– Vi kommer til å legge ut på ekspedisjonen ganske snart, men har ikke satt en endelig dato ennå, sier Rio.

Etter ekspedisjonen har de planer om å publisere en bok, og har også planer om utstillinger og presentasjoner i Norge og utlandet.

Siste video

Aune og Vebjørn Sand med lågterskel kunstutstilling i Bergen.
Programleder er Mariann Reikerås.