Gammelt vannkraftverk skal bli fornøyelsespark drevet av fornybar energi

OSTERØY(NRK): For 100 år siden sprengte kommunen budsjettet sitt på vannkraftverk. Nå har innbyggerne nye, ambisiøse planer.

Kraftverk i Osterøy kommune

RESTAURERT: I 1992 ble det satt i gang et omfattende restaureringsarbeid av bygget. Samme år som driften ble lagt ned sto det ferdig et nymoderne kraftverk bygget i samme stil som det gamle.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Lørdag feirer tettstedet Fotlandsvåg i Osterøy kommune i Hordaland 100 år for vannkraftverket Herlandsfoss kraftverk. Kraftverket var et fremoverlent prosjekt som sprengte kommunebudsjettet i filler.

De store planene ga resultater. Kraftverket skapte 50 arbeidsplasser og forsynte hele kommunen og deler av nabokommunen med strøm. Alt dette før BKK var stiftet.

Nå har flere av innbyggerne i kommunen gått sammen for å skape nye, fremoverlente, fremtidsplaner.

– Vi skal bygge fornøyelsespark som er drevet utelukkende av fornybar energi. Stikkordene er rein fornybar energi, vann fart og spenning, sier en av initiativtakerne, Jan Roald Myking.

Krafverk i gamle Hosanger kommune

400 GANGER BUDSJETTET: Kraftverket i gamle Hosanger kommune kostet 400 ganger mer enn budsjettet til kommunen, som var på 28.000 kroner.

Foto: NVE

Sprengte budsjettet med 12 millioner

Kraftverket var mildt sagt et ambisiøst prosjekt da ideen kom til for hundre år siden. Daværende Hosanger kommune hadde et budsjett på 28.000 kroner. Kraftstasjonen ble planlagt til 1,5 millioner.

Men da kraftverket sto ferdig hadde det en prislapp på 12 millioner kroner.

– Det var 400 ganger kommunebudsjettet. Dette var et stort løft for kommunen, utviklet av en fremoverlent gjeng som så mulighetene som lå i kraften, sier Per Bjarte Hanstveit i jubileumskomiteen for kraftverket.

Herlandsfoss kraftverk startet opp i 1919 og holdt turbinene gående helt frem til 1995. Da hadde kraftverket vært i drift i 75 år.

I dag er bygningen, som er inspirert av middelalderens borger og slott, gjort om til museum.

– Det var en voldsom industrialisering som er veldig imponerende. Det ble bygget 2000 meter med tunnel for hånd, med minebor og feisel, sier Hanstveit.

I anleggsperioden ble det lille tettstedet Fotlandsvåg firedoblet. Hundre fastboende gjestet 400 tilreisende arbeidere.

Per Bjarte Hanstveit

KOMITE: Per Bjarte Hanstveit sitter i jubileumskomiteen for kraftverket.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

– En park for fremtiden

I dag er det BKK som eier kraftstasjonen og museumsbygget som er oppført blant NVEs utvalgte kulturminner.

I forbindelse med 100-års jubileet som feires lørdag, introduserer flere av tettstedets innbyggere nye, ambisiøse planer for kraftstasjonen og området rundt.

– Vi vil bygge en familiepark hvor alt av aktivitet skal ha en bærekraftig profil. Vi tenker alt fra elektriske gokarter til andre aktiviteter som skal drives av energiformene vind, sol og hydrogen.

Turbiner i kraftverket i Osterøy kommune

TURBINER: Kraftstasjonen har fire like horisontale turbiner. Norske Myrens Verksted leverte turbinene, som ble ombygd med av norske Kværner Brug på 1930-tallet.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

– Skal leve i 100 nye år

Prosjektet skal hete Herlandsfossen kraftpark og er satt i gang av en lokal gruppe som har stiftet et aksjeselskap for å ta planene videre.

– Den gang tenkte de stort og driftig og det vil vi også. Vi ser en mulighet for å skape noe med rot i Osterøy-samfunnet. Dette skal ikke være et plastikk-opplegg, men ekte vare som er bærekraftig og levedyktig hundre år frem i tid, sier initiativtaker, Myking.

Det er forventet at mellom 600 og 700 personer vil møte opp til arrangementet som går av stabelen i dag, lørdag. Feiringen avsluttes med jubileumskonsert med Vamp.