NRK Meny
Normal

Fylkeslegen slår fast at Kvinneklinikken driver forsvarlig

– Risikoen for svikt er ikke så høy at det er uforsvarlig.

Kvinneklinikken i Bergen

FORSVARLIG: Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen drives forsvarlig, fastslår fylkeslegen.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

– Vi er bekymret for konsekvensene når det nedbemannes. Derfor har vi sendt melding til fylkeslegen om at vi mener situasjonen kan føre til uforsvarlige jordmortjenester, sa foretakstillitsvalgt i jordmorforeningen, Kari Aarø, til NRK i februar.

Fylkeslegen åpnet tilsynssak for å undersøke konsekvensene av nedbemanningen og omorganiseringen ved Kvinneklinikken i Bergen.

Etter at jordmorforeningen, Sykepleierforbundet og Fagforbundet slo alarm, har temperaturen steget ytterligere, og i mai uttrykte jordmødrene på ny sterk bekymring.

Men nå er Fylkeslegens konklusjon klar, skriver BT, og der slås det fast at Kvinneklinikken ikke har et uforsvarlig tilbud til de fødende:

«Vi har kome til at verksemda ved Fødeseksjonen, Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssjukehus, ikkje er driven med så høg risiko for svikt at det er i strid med krav til forsvarleg verksemd», heter det i tilsynsvedtaket.

Mangler etter omorganisering

Fylkeslegen konstaterer ifølge BT visse mangler ved omorganiseringen av klinikken, noe som kan ha ført til enkelte uønskede hendelser og gjort fødeseksjonen mer sårbar.

Klinikkledelsen har meldt tilbake at manglene etter omorganiseringen er rettet, og Fylkeslegen mener funnene ikke er alvorlige nok til å karakterisere driften som uforsvarlig.

Jordmorforeningen har også vært bekymret for sommerbemanningen, men klinikkdirektør Inger Johanne Garnes har forsikret at det er trygt å føde i Bergen i sommer.

Nå fastslår altså fylkeslege Helga Arianson det samme. Til BT sier hun at de ikke har fått informasjon om konkrete hendelser eller forhold som de mener er uforsvarlige for fødekvinnene.

– Det er trygt å føde på Kvinneklinikken. Vi mener også at bemanningen er forsvarlig, sier Arianson.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.