NRK Meny
Normal

Fylkeslegen åpner tilsynssak mot KK

Jordmødrene ved KK har sendt bekymringsmelding til Fylkeslegen om bemanningssituasjonen. Nå åpnes tilsynssak.

Kvinneklinikken i Bergen

URO: Ansatte ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssjukehus mener bemanninga er for lav. Nå har de sendt brev med klage til Fylkeslegen, som har bestemt seg for å åpne tilsynssak mot klinikken.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Det er BT som skriver dette nå i ettermiddag.

Jordmødrene ved KK er bekymret for det de mener er for lav bemanning ved klinikken. I høst advarte de fødende mot å føde i helgene.

LES MER: Advares mot å føde i helgene: – Man kan jo ikke knipe igjen, akkurat

– Vi er bekymret for konsekvensene når det nedbemannes. Derfor har vi sendt melding til fylkeslegen om at vi mener situasjonen kan føre til uforsvarlige jordmortjenester, sier foretakstillitsvalgt i jordmorforeningen, Kari Aarø til NRK.

NRK fortalte forrige uke at planlagte fødsler har blitt utsatt på grunn av lav bemanning på klinikken. KK hevder selv at dette er trygt.

Plikt til å varsle

Jordmødrene frykter fødende kvinner som kommer til KK ikke skal få den hjelpen de trenger.

Helse Bergen er ikke enig i jordmødrenes fremstilling, og mener bemanningen er god nok ved klinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Jeg ble svært overrasket over at de har sendt dette brevet når vi er midt i en prosess, sier klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes ved KK til Bergens Tidende.

Fylkeslege Helga Arianson bekrefter at de har fått brevet fra de tillitsvalgte og at de nå åpner tilsynssak.

– Vi har mottatt et brev der tillitsvalgte på KK viser til at de har skjedd endringer i ressurstildelingen som gjør at de mener at situasjonen ikke er god nok for fødende kvinner, sier Arianson til NRK.

De tillitsvalgte mener at redusert bemanning gjennom de siste årene ikke er tilpasset alle oppgavene de har, ifølge Arianson. De tar også opp at Storken blir stengt i helgene.

– Vi tar det på alvor og vi undersøker saken. Vi vil innhente ytterligere fakta, og høre hva arbeidsgiver sier om hva de har tenkt og gjort.

Prioritert sak

Hun presiserer at de har hatt få klager fra KK.

– Vi har fått få saker fra fødeavdelingen ved KK de siste årene, og vi har ikke mottatt noen saker fra fødeavdelingen på Haukeland den siste tiden.

Hun håper saken vil kunne løses fort.

– Vi vet ikke når vi er ferdig med tilsynet. Men vi har gitt relativ kort svarfrist til ledelsen på Haukeland og vil prioritere saken.

De tillitsvalgte håper nå fylkeslegen vil vurdere situasjonen ved klinikken. Ifølge Årø varsler de fordi de som helsepersonell har plikt til å varsle når de mener tjenestene er uforsvarlige.

Ulikt syn på saken

Hun forteller at det har vært en vanskelig prosess på KK siden budsjettforhandlingene startet i høst, og at det har vært vanskelig å bli enige med ledelsen.

– Hvorfor har det gått så langt at dere nå har sendt bekymringsmelding?

– Vi har jo vært i dialog, men vi har veldig ulikt syn på hva som er tilstrekkelig bemanning, sier hun.

BT skriver at en undersøkelse fra i fjor viser også at jordmødrene mente det var mer oppgaver enn ressurser til den jobben de skulle gjøre.

– I likhet med alle avdelinger på sykehuset opplever de at ressursene ikke samsvarer med oppgavene, sier Garnes til avisen.

Til NRK sier Garnes at de er positive til at Fylkeslegen skal undersøke saken.

–​ Når situasjonen er slik som den er, synes vi det er fint at en utenforstående instans skal inn å se på forholdene på klinikken. Vi ser positivt på det, og skal selvsagt bidra med faktainformasjonen som fylkeslegen spør etter, sier Garnes.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.