NRK Meny
Normal

Full Brann-fest før cupfesten

Buekorps midt på Karl Johan og tusenvis av rødkledde. Ingen tvil om hvem som er byen. – Vi har tatt over Oslo, sier komiker Marit Voldsæter.

Tusenvis av feststemte bergensere har satt sitt preg på hovedstaden i dagene før cupfinalen mellom Brann og Aalesund søndag. Rødkledde supportere hadde sin base på et utested ved Spikersuppa, hvor flere kjente bergensartister , deriblant trubaduren Fred Ove Reksten og rapperne Gest og Piddi lagde party.

Marsjerte gjennom sentrum

Klokken 12 dannet nærmere 100 slagere fra buekorpsene i Bergen et tog og marsjerte gjennom Oslos gater, mens skuelystne både i rødt og oransje tittet på underveis. En del av de innfødte holdt seg for ørene og likte ikke opptrinnet, men buekorpset skapte stor begeistring for de tilreisende fra Bergen.

Også været har latt seg påvirke. Mens Bergen setter varmerekorder i november, henger det skodde og yr over høstkalde Oslo. Klassisk vestlandsvær, med andre ord.

Video Brannsupportere i Oslo

LIV I HOVEDSTADEN: En liten smakebit på hvordan det var å ferdes i Oslo sentrum lørdag.

– AaFK-drakt = klovnedrakt

I Oslo sentrum er det god stemning mellom rivaliserende supportere et døgn før det store oppgjøret. Men å se en enslig AaFK-fan på Karl Johan midt i en gjeng Brann-fans, er likevel litt uvanlig. Arild Høyland fra Sotra har kalkulert med litt ekstra oppmerksomhet.

– Jeg har bare kledd meg ut i et klovnekostyme.Drakten kjøpte jeg i Ålesund da vi skulle opp der og hente seriegullet høsten 2007. Men slapp av, jeg skal skifte i god tid før kampen morgen, humrer han.

Gjengen var tidlig lørdag morgen til en pub ved Jernbanetorget for å starte oppladningen.

– Det er det eneste stedet som er åpent så tidlig, forteller Høyland og kompisen Agnar Steinsland.

Arild Høyland i AaFK-drakt sammen med venner på Karl Johan

FORBRØDRING, ELLER KOSTYME?: Arild Høyland i AaFK-drakt er fra Sotra, og lover å skifte før kampen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ove Thue frykter 6-3-effekt

Litt lenger oppe i byen, ved utestedet Saras telt like nedenfor Stortinget, tripper Ove Thue allerede nervøst mens han venter på å delta i NRK Hordalands cupfinalesending på P1.

Det er kampen mot Rosenborg søndag som volder ham hodebry.

– Jeg lurer veldig på hvordan 6-3-seieren påvirker laget. Det er ikke godt å si om de er kommet ned på jorden igjen. Historien viser at et lag som vinner så stort gjerne taper sin neste kamp, sier Brann-trubaduren.

– Noen har spådd uavgjort og straffekonkurranse. Hvordan ser du på det?

– Jeg vil av prinsipp ikke spå resultatet. Men blir det straffer, så... For å si det slik, vi kan jo takke Piotr Leciejewski for at Brann er i finalen, sier Thue.

Brann jubler, RBK depper

SKUMMEL SEIER: Brann knuste Rosenborg på Lerkendal søndag. Hvordan påvirker det cupfinalen?

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Spiller ny Brann-sang

Lørdag ettermiddag underholder han Brann-fansen i Saras telt, før turen går ned til Oslo Spektrum og den store Brann-festen der lørdag kveld.

– Der skal jeg spille i 20 minutter sammen med min bror Trygve. Selvfølgelig de kjente låtene, men også en helt ny Brann-tekst på en kjent og kjær bergensmelodi, frister Thue, som går på scenen rett etter at Brann-spillerne har fått Spektrum til kokepunktet.

Full fest på nattoget

Tommie Helland Skjelanger (19), Ann Karin Rustad (16) og Helene Helland Skjelanger (16) fra Meland kom til Oslo med nattoget lørdag morgen.

– Det ble ikke så mye søvn i natt. Noen holdt det gående med Brann-sanger i hele natt, forteller Rustad til NRK.no.

Likevel var de lørdag formiddag på plass på Karl Johan for å ta del i festlighetene.

Ingen av de tre frykter at Rosenborg-kampen skal ødelegge i morgen.

– Seieren på Lerkendal har bare gitt dem mer selvtillit, sier de tre.

Fersk BT på alle hoteller

Bergens Tidende er også på plass på Karl Johan, hvor de deler ut gratis Brann-buttons og fleecehalser til bergensere og andre Brann-fans.

– Responsen er helt vill. Vi trodde vi hadde nok til å dele ut i to dager, men vi kommer til å gå tom allerede i dag, sier BTs Per Nesheim.

Tilreisende bergensere kunne også lese en fersk BT til frokosten lørdag.

– Vi har lånt to biler av Aftenposten og kjørt ut tre tusen aviser til alle hotellene i Oslo, sier Jon Georg Kulvik.

Full fest også fredag

På en av de mange Brann-pubene finner vi også Tor Engevik, Gitte Minde, Sissel Mundal og Tor Iversen, alle klare til å gjenoppta festen fra fredag.

– Det var knallbra her i går. Den nye cupsangen til Gest og Piddi er bare helt rå, skryter Sissel.

– Hvor er AaFK-fansen?

– Jeg vet ikke, det er ikke så lett å få øye på de to som er her, spøker Iversen.

– Tre av dem fulgte meg hjem til hotellet i går kveld. Vi snakker gjerne med dem, de er veldig hyggelige. Stemningen er kjempegod, sier Gitte Minde.

Siste video

Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.
Programleder: Marte Rommetveit