NRK Meny
Normal

Frykter vikingskattene havner til salgs på nettet

Minst 245 gjenstander er stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen. – Helt forferdelig. Det finnes ikke noe annet ord for det, sier fagdirektør.

Gå til forsiden

Stjålne gjenstander fra Universitetsmuseet i Bergen

Beslag Universitetsmuseet i Bergen

Stjålne gjenstander fra Universitetsmuseet i Bergen

40 bilder

DETTE ER STJÅLET: Se gjenstandene som er stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen.

  Onsdag ettermiddag melder Universitetsmuseet i Bergen at de så langt har talt seg fram til at hele 245 gjenstander ble stjålet under innbruddet i helgen.

  – Dette er dessverre et tall vi vet vil øke, skriver de på Facebook-siden de har opprettet etter innbruddet, «Tyveriet på Historisk museum».

  Fagdirektør Henrik von Achen sier til NRK at tallet kan stige til opp mot 300, når de i neste uke regner med å ha et rimelig sikkert anslag.

  – Det er snakk om så mange objekter at det for et museum er helt forferdelig. Det er ikke noe annet ord for det, sier von Achen.

  Ber om hjelp

  Der har de publisert et 40-talls bilder med gjenstander fra jernalderen og vikingtiden som er stjålet. Nå ber de publikum om hjelp til å få vikingskattene tilbake.

  «Flere viktige gjenstander fra vår kulturarv ble stjålet. Uerstattelige biter av vår historie. For et museum finnes det knapt noe verre. Nå har vi bare et brennende ønske; at det som er stjålet skal komme tilbake til oss», skriver museet på Facebook.

  De frykter at tyvene vil forsøke å selge tyvegodset på internett, og ber folk holde øyne og ører åpne.

  «Se etter kulturarven vår på Finn, eBay og andre markeder», skriver museet.

  – Dette er ikke et tyveri bare fra Universitetsmuseet i Bergen. Dette er et tyveri fra oss alle sammen. Alle nordmenn har mistet noe av sin kulturarv, sier von Achen til NRK.

  Knust vindu universitetsmuseet i Bergen

  KNUST: Gjennom denne ruten tok tyvene seg inn på museet.

  Foto: Politiet

  Vil vite om innbruddet var bestilt

  Verken museet eller politiet vet om innbruddet var et bestillingstyveri, og politiet har ingen mistenkte i saken. Tirsdag ba de eventuelle vitner ta kontakt.

  NRK har onsdag ikke fått kontakt med etterforskningsledelsen, men von Achen har snakket med politiet.

  – De holder på for fullt. De vil ikke si så mye om graden av profesjonalitet. Det er blant det vi gjerne vil vite noe om, om det er et bestilt tyveri, sier han.

  Museet har brukt starten av uken på å gjennomgå magasinene, og fortsetter arbeidet.

  – Vi har bare to tanker i hodet: Å få oversikt over det vi har mistet, og å få det tilbake, om mulig, sier fagdirektøren.

  Henrik von Achen

  – TYVERI FRA OSS ALLE: – Dette er ikke et tyveri bare fra Universitetsmuseet i Bergen. Dette er et tyveri fra oss alle sammen, sier fagdirektør Henrik von Achen.

  Foto: UiB

  Alarmen gikk to ganger

  Tyvene klatret opp et stillas og knuste seg inn et vindu i syvende etasje lørdag kveld. Alarmen gikk to ganger, men vekterne som rykket ut observerte ingenting mistenkelig.

  – Når noe blir tatt, kan intet museum etterpå si at gjenstandene var sikret «godt nok», sa en selvkritisk von Achen tidligere denne uken.

  Ifølge ham er gjenstandene trolig vanskelige å omsette, og med liten pengeverdi, men stor kulturhistorisk verdi.

  Siste video

  Programleder: Mariann Reikerås
  Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
  Slik ser det ut i våre nye lokaler.