NRK Meny
Normal

Frykter tribunebråk i Bergen

Torsdag kommer Europas kanskje mest beryktede hooligans til Bergen. Brann frykter bråk, og varsler skjerpede sikkerhetstiltak.

Dinamo Zagreb-supportere

FRYKTEDE BRÅKMAKERE: Få supporteregrupper har så dårlig ord på seg som Bad Blue Boys fra Zagreb. Torsdag kommer de til Bergen.

Foto: DARKO BANDIC / AP

Branns andre hjemmekamp i UEFA-cupens gruppespill er mot Dinamo Zagreb, Kroatias mest kjente lag og et av Europas mest beryktede, med tanke på hooligans. De ferske seriemestrene har hatt lange samtaler med Dinamo-ledelsen, og stiller godt forberedt til kampen.

- Det er ikke til å stikke under en stol at kroatiske supportere er kjent for å ha en litt annen kultur når det gjelder å støtte laget sitt enn hva vi er vant med. Denne type kamper blir dermed langt mer krevende å arrangere. Det blir en utfordring, men vi har planlagt flere tiltak for å ivareta sikkerheten på Stadion, sier arrangementsansvarlig i Brann, Jan Tore Guntveit, til nrkhordaland.no .

Jan Tore Guntveit og Hans Lokøy

FORBEREDT: Jan Tore Guntveit i Brann, her sammen med Hans Lokøy på UEFA-trekningen tidligere i år.

Foto: Eurosport

 

Knuste spillernes biler

Blant Dinamo Zagreb-supporterne er det gruppen «Bad Blue Boys» som er de mest beryktede. Supporterne er viden kjent for å la sine følelser rundt klubbens prestasjoner gå ut over det meste som måtte finnes i deres nærhet, og selv ikke klubbens egne spillere kan føle seg trygge.

I dokumentarserien «Hooligans», som ble vist på Discovery Channel i desember, forteller en representant for grupperingen hvordan 50 maskerte fans troppet opp på trening og rev absolutt alt tøyet av spillerne som straff for et tap.

Andre ganger har fansen knust spillernes biler, og til og med slått ned spillere. Klubben ble også utestengt fra europacupen etter et regelrett gateslag i Auxerre i 1994. Hjemme i Kroatia står fortsatt cupfinalen i 2000 som et skrekkeksempel. Over 100 mennesker ble skadd og 98 arrestert i opptøyene på tribunen, som førte til at kampen ble avbrutt.

- Skal behandles likt

Thorstein Helstad jubler for scoring

MÅ VINNE: Kun seier er godt nok for Thorstein Helstad og Brann, hvis de skal ha håp om avansement.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Sportsklubben Brann er opptatt av at folk flest skal oppleve UEFA-cupkampen mot Dinamo Zagreb som en helt vanlig fotballkamp.

- I utgangspunktet blir bortesupporterne behandlet som alle andre bortefans. I UEFA-cupen er jo kravene til sikkerhet litt annerledes enn i den hjemlige serien. Vi vil likevel iverksette en del ekstra tiltak, for at publikum skal kunne føle seg trygge, sier Guntveit.

Økt vakthold, ekstra sperringer og strengere sikkerhetskontroll ved inngangene er noe av det publikum må forberede seg på. Guntveit bekrefter også at det trolig vil bli hengt opp et nett foran Dinamo Zagreb-fansen, for å hindre at gjenstander som bengalske lys blir kastet inn på banen, noe som er mer regelen enn unntaket på kroatiske fotballkamper.

Venter 800 kroater

Også politiet er med i samtalene rundt kampen, ikke minst med tanke på hva som kan skje før og etter kampen utenfor Brann Stadions vegger.

Den kroatiske klubben er tildelt kun 800 billetter til torsdagens kamp. Guntveit har fått signaler fra Kroatia om at de tilreisende forhåpentligvis er av det fredelige slaget.

- Vi har god kommunikasjon med Dinamo om dette. Der sier de at den store avstanden mellom Zagreb og Bergen gjør at de som drar på kampen, gjør det for å støtte laget. Kamper i sentral-Europa er langt mer utsatt. Der er det stort sett bare å sette seg på toget eller kjøre bil til kampene, sier Guntveit.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik